Президент Таджикистану закликав ісламські країни знайти шляхи зближення Сходу із Заходом

1
«Ідеї Абуханіфи, які і сьогодні закликають людство до терпимості, дружби, взаєморозуміння, пошани до різних цінностей, утримання від насильства, самі по собі є прикладом діалогу цивілізацій», - президент Таджикистану.
06.10.2009
Оцініть статтю: 
(134 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон закликав ісламські країни об'єднатися для пошуку шляхів ефективного використання існуючих можливостей у досягненні подальшого розвитку цих країн і зближення Сходу із Заходом, повідомляють РІА Новини.

«Перш за все, необхідні розвиток і розширення різнопланових торговельно-економічних і культурних зв'язків між країнами. Використання цього методу може стати ефективним засобом для зближення Заходу з його розвиненими технологіями, і Сходу з його величезними духовними і природними ресурсами», - заявив глава держави, виступаючи на церемонії відкриття міжнародного наукового симпозіуму «Спадщина Абуханіфи і її значення у діалозі цивілізацій» у Душанбе у понеділок, 5 жовтня.

Захід проходить за ініціативи президента Таджикистану. Глава республіки оголосив 2009 рік, що збігся із святкуванням 1310-ліття засновника ханафітського толку ісламу, який пропагує толерантність, Роком пам'яті Великого Імама.

За словами президента Таджикистану, у сучасному світі «деякі не до кінця усвідомлюють реальності» і «залишаються у полоні забобонів». «Частина з них зайняті словесними перепалками і розпалюванням взаємної політичної ворожнечі, що приводить до появи різних форм екстремістських рухів у світі ісламу, війн і вбивств мусульман, що дає привід ворогам паплюжити іслам», - сказав він.

Рахмон вважає, що до цих пір немає належного аналізу і оцінки вирішення проблем, пов'язаних із релігійним протиріччям, і політико-правових конфліктів, «під прикриттям яких криються різні соціально-політичні конфлікти, рухи і розбіжності».

Він закликав ісламські країни об'єднатися і знайти «шляхи подолання цих обмежень і екстремістських дій, з тим, щоб у суспільстві були забезпечені мир і стабільність, ефективніше використовувалися фундаментальні національні й ісламські можливості, а також досягнення сучасної науки і техніки для подальшого розвитку».

Рахмон заявив, що будь-яке небажане і екстремістське явище в області релігії має бути піддане критиці і оцінці з боку дослідників релігії. «Ця робота на першому етапі вимагає активної участі всього ісламознавства і правознавців у регіональному масштабі, а потім, не обмежуючись цими рамками, до суті вирішення даної проблеми повинні підійти релігійні центри і школи світу ісламу», - відзначив він.

Президент Таджикистану підкреслив, ідеї Великого Імама (Абуханіфи) до цих пір не втратили свого значення і відповідають на більшість питань життя народу.

«Ідеї Абуханіфи, які і сьогодні закликають людство до терпимості, дружби, взаєморозуміння, пошани до різних цінностей, утримання від насильства, самі по собі є прикладом діалогу цивілізацій», - заявив президент Таджикистану.

Він додав, що вчення Абуханіфи служать важливим науковим джерелом релігійної освіти, важливим документом для юридичної і правової оцінки нових явищ у пізнанні ісламу і небажаних феноменів і подій, керівництвом до дії для сучасних дослідників і ісламознавства, чинником злагоди, єдності і згуртованості, забезпечення хороших взаємин ісламу з усіма світовими релігіями.

У роботі симпозіуму беруть участь близько 500 чоловік - відомих учених, провідних фахівців в області релігії, керівників відомих ісламських учбових закладів з 50 країн.

У ході дводенного симпозіуму будуть обговорені спадщина Імама у контексті сучасних процесів ісламського світу, роль і місце Абуханіфи в історії соціального і релігійного життя мусульманської цивілізації, його роль у формуванні основ правового суспільства у мусульманському світі, співвідношення віри і розуму у світоглядній системі цінностей Абуханіфи.

За матеріалами РІА Новини

Посилання на тему:

Мечеть повинна бути засобом об'єднання мусульман усього світу, - Президент Таджикистану

У столиці Таджикистану буде побудована мечеть на 150 тисяч чоловік

Влада позбувається мусульманських традицій

Президент Таджикистану закликає країни ОІК створити фонд допомоги бідним мусульманським державам

У таджицьких школах вводять вивчення ісламу

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.