У Туреччині хочуть розібрати мечеть, щоб відреставрувати вірменську церкву

1
Відреставрований вірменський храм «Сурб Хач» на острові Ахтамар, що на озері Ван (Фото YerevanLife.ru)
14.12.2009
Оцініть статтю: 
(223 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Жителі одного із сіл у Туреччині запропонували владі країни розібрати мечеть для того, щоб відреставрувати вірменську церкву «Варагаванк», побудовану в 653 році, передає Іслам.ру з посиланням на турецьке телебачення «CNN Turk».

Телеканал представив репортаж, де житель села Бакрак у провінції Вану Хусамедін Айдемир говорить, що подивитися на руїни вірменської церкви щорічно приїжджає до 10 тисяч туристів. Церкві заважає мечеть, яка була побудована впритул до вірменського храму. Примітно, що й духовний лідер села, імам Мюслум Сезер висловив бажання, щоб мечеть була демонтована, а в християнському храмі проведена реставрація. До того ж, на його думку, мечеть знаходиться на окраїні села і нову краще буде побудувати у центральній частині селища.

Свою пропозицію адміністрація села представила у Союз туристичних організацій Туреччини. Відзначається, що обласна виконавча рада даного Союзу вже вивчає питання і попередньо висловила згоду із пропозицією селян. Разом з тим, говориться про необхідність проведення підрахунків майбутніх витрат на реставрацію вірменської церкви і будівництво нової мечеті, повідомляє «Благовест-інфо».

Турецький канал представляє й деякі історичні факти про згадану церкву. Так, відзначається, що село, яке було побудоване у 1021 році, знаходиться за 10 км від озера Ван. Згадується й про реставрацію іншого вірменського храму «Сурб Хач» («Святий Хрест») на острові Ахтамар, що на озері Ван. Підкреслюється, що реставрація історичних пам'ятників приваблює тисячі туристів у регіони з низькими соціально-економічними показниками. Згадується й стара назва села Єдикіліса, що означає «Сім церков».

Справа в тому, що ця територія сучасної Туреччини займає частину т.зв. Західної Вірменії. Вірменською село називалося Шушанц - по імені дочки одного з вірменських правителів. Тут колись височіли сім храмів Варага (від назви найближчої гори). Гора Вараг, схожа на двопрогінну арку, знаходиться прямо напроти міста Вану, на її схилі здалеку видніється зелений острівець - село Шушанц.

Із семи церков Варагаванка сьогодні частково уціліли лише Сурб Геворк і Сурб Аствацацин. Територія Варагаванка і сама церква приватизовані і належать одному з жителів села.

За матеріалами Іслам.ру

Посилання на тему:

Повідомлення про перетворення церкви на мечеть виявилося неправдивим

The Associated Press: Туреччина посилює свої позиції у відносинах з Тель-Авівом

Ердоган закликає звернути увагу на ядерну програму «Ізраїлю», а не Ірану

У Стамбулі пройде міжнародна конференція в підтримку Палестини

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.