The Associated Press: Туреччина посилює свої позиції у відносинах з Тель-Авівом

1
Туреччина знайшла власний голос і досить впливу, щоб вступати у протистояння з партнерами по НАТО.
13.10.2009
Оцініть статтю: 
(191 оцінка)
oksana
Зображення користувача oksana.

Рішення Туреччини скасувати військові навчання за участю «Ізраїлю» викликало у Тель-Авіві стурбованість із приводу тих небезпек, які загрожують його тісним військовим і економічним зв'язкам з цією ключовою мусульманською країною і членом НАТО, яка не завжди згодна слідувати західним курсом, пише сьогодні «Associated Press».

Прийняте наприкінці тижня турецьким прем'єром Тайіпом Ердоганом і його урядом рішення стало черговим проявом масового обурення із приводу загибелі сотень громадян Палестини під час ізраїльської агресії у Газі минулої зими. Але воно може мати й більш широке значення, що викликано зростаючим впливом Туреччини у регіоні, а також її стратегічним положенням як країни з більш ніж 70-мільйонним населенням, що межує з Іраком та Іраном, передає «IslamNews» з посиланням на Inosmi.ru.

«Туреччина намагається по-новому позиціонувати себе у світі, - вважає європейський аналітик з лондонського інтернет-видання «Jane's Country Risk» Каріна О'рейлі, - вона намагається зміцнити свої позиції незалежної держави».

Аналітики бачать у Туреччині складну ситуацію. Там тісно прив'язаний до ісламу уряд намагається грати нову для себе роль представника інтересів мусульман, одночасно зберігаючи альянс із Заходом.

Відношення Туреччини до «Ізраїлю» стало відбиттям «двосторонньої політики», що з'явилася на світ у момент, коли Ердоган розкритикував ізраїльського президента за жертви у Газі на міжнародному форумі у Швейцарії. Про це говорить професор міжнародних відносин із Близькосхідного технічного університету Хусейн Багчі. «Після випадку у Давосі турецький уряд намагався стати совістю Близького Сходу», - сказав Багчі.

Міністр закордонних справ Ахмет Давутоглу у своєму недільному інтерв'ю CNN пов’язав скасування навчань із війною у Газі. Відповідаючи на запитання про те, чому виключили «Ізраїль», він сказав: «Ми сподіваємося, що ситуація у Газі покращиться і повернеться у дипломатичне русло. А це допоможе створити нову атмосферу й у турецько-ізраїльських відносинах».

Хороші відносини «Ізраїлю» з мусульманською в основному країною Туреччиною довгі роки посилювали його позиції, послабляючи ізоляцію Тель-Авіва у регіоні у період напруженості між єврейською державою і значною частиною ісламського світу. Але ці відносини, які ніколи не були простими, стали погіршуватися, коли «Ізраїль» почав у січні війну у секторі Газа. Загибель цивільного населення Палестини викликала обурення у всьому світі. Проведення навчань у Коньє могло викликати досить негативну реакцію: під час війни ісламські засоби масової інформації Туреччини публікували статті із твердженнями про те, що ізраїльські льотчики, які бомбили цілі у Газі, проходили у цьому місті підготовку під час навчань.

Газета вважає, що насправді, Туреччина не хоче приймати чию-небудь сторону або переходити у чийсь табір. «Це досить складна і самобутня держава: мусульманська країна зі світською політичною системою, де ситуація залишається небезпечною; глибоко націоналістична нація з багатою імперською історією, що шукає своє місце у світі», - пише автор.

На думку видання, Туреччина , якою десятиліттями правили військові генерали, була молодшим гравцем у команді Заходу, що вів «холодну війну». Але зараз вона знайшла власний голос і достатній вплив, щоб час від часу вступати у протистояння з партнерами по НАТО.

За матеріалами «IslamNews»

Посилання на тему:

Ердоган закликає звернути увагу на ядерну програму «Ізраїлю», а не Ірану

У Стамбулі пройде міжнародна конференція в підтримку Палестини

Ердоган: Мої дипломати вирвуть свої права з пащі лева

В Туреччині тисячі людей зустріли Ердогана як «покорителя Давосу»

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.