Європейські мусульмани більше поважають закон, а немусульмани - свободу слова

1
Серед головних національних цінностей своєї країни повагу до закону вказали 64,3% мусульман, і лише 54,0% немусульман
22.01.2010
Оцініть статтю: 
(553 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Європейські мусульмани більше поважають закон, а немусульмани - свободу слова, показали опубліковані нещодавно результати дослідження, проведеного Інститутом «Відкрите суспільство».

Так, серед головних національних цінностей своєї країни повагу до закону вказали 64,3% мусульман, і лише 54,0% немусульман.

Водночас мусульмани не надають такого значення толерантності, як інші громадяни країни (37,4% і 49,9% відповідно), вважаючи, що набагато важливіше проявляти повагу до всіх вір (51,6% проти всього 29,1% немусульман).

Величезне значення автори дослідження, що проводилося в 11 великих містах Європи, надавали питанню «Чи вважаєте Ви себе британцем, французом і т.д.?» Ствердно на нього відповіли 49,0% мусульман, негативно - 51,0%. Серед немусульман спостерігається зовсім інша картина - «ні» сказали лише 22,9%.

Частково таке становище пояснюється наступним питанням: «Чи вважають Вас британцем, французом, бельгійцем і так далі - залежно від країни - більшість її жителів?» Позитивно на нього відповіли лише 24,5% мусульман.

Примітно, що у країнах, де поняття «національність» і «етнічність» не співпадають, становище дещо інше: наприклад, більшість жителів Великобританії вважають себе англійцями, а не британцями. Але з іншого боку, як показало інше дослідження, саме в цій країні існує глибокий поділ суспільства за релігійною ознакою.

В тих же європейських країнах, де ці поняття тісно переплетені, мусульмани вважають, що їх зв'язує зі своєю країною не національність, а щось інше.

Як сказав один німецький мусульманин, «я не можу бути німцем, це питання етнічної приналежності, але я можу бути громадянином Німеччини».

За матеріалами «ІсламНьюз»

Посилання на тему:

Новини

В Європі спостерігається тривожне зростання дискримінації мусульман

Європейські мусульмани створили власну правову раду

До 2050 року кожен п'ятий житель Європи буде мусульманином

Мусульмани України - активна частина європейської умми

Європейські мусульмани прийняли історичну хартію

Статті

Мусульмани в Україні: відродження у контексті євроінтеграції

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.