На конференції в Саудівській Аравії розмежували поняття «тероризм» і «боротьба проти окупації»

1
З метою заявити про те, що іслам не має нічого спільного з тероризмом, в Ісламському університеті Медини зібралися сотні вчених й експертів.
08.04.2010
Оцініть статтю: 
(287 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

На минулому тижні в Саудівській Аравії пройшла конференція, учасники якої засудили тероризм, закликали мусульман уникати екстремізму й рекомендували урядам мусульманських країн застосовувати шаріат у всіх аспектах життя.

Делегати конференції ухвалили не вважати тероризмом опір «іноземній окупації». У цьому з ними єдині й члени міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

Під час чергового з ряду заходів, які були організовані останнім часом владою Саудівської Аравії з метою заявити про те, що іслам не має нічого спільного з тероризмом, в Ісламському університеті Медини зібралися сотні вчених й експертів.

У ході чотириденної конференції були представлені більше 80 доповідей, після вивчення яких учасники підготували підсумковий документ, що містить рекомендації мусульманам.

Зокрема, сім’ї закликають виховувати дітей у дусі помірності й убезпечити їх від впливу Інтернет-сайтів «єретичних і екстремістських угруповань».

«Екстремістські організації, що заявляють про свою приналежність до ісламу», повинні «серйозно обміркувати численні наслідки своїх дій і усвідомити їхній негативний вплив на іслам і мусульман», - заявили делегати.

У документі також зазначається, що мусульманам для вивчення релігії треба «звертатися до гідних довіри вчених, які відомі своєю помірною позицією», відкидаючи «ненадійні» вчення, що маніпулюють поняттями джихаду й такфіру.

Далі, рекомендації містять заклик до мусульманських урядів «застосовувати ісламський закон у всіх аспектах життя».

Учасники конференції в Медині високо оцінили зусилля Саудівської Аравії, яка «проявляє розсудливість у протистоянні екстремістським ідеологіям» за допомогою програм реабілітації й моніторингу, а також дії вчених цієї країни «у боротьбі з єретичними ідеологіями».

Влада Саудівської Аравії заговорила про необхідність виховання помірних поглядів серед сунітського духівництва після серії терактів, які відбулися в цій країні, починаючи з 2003 року.

Окупація

Документ, прийнятий у Медині, засуджує «всі акти тероризму, незалежно від місця або особистостей, що їх вчинили».

Учені назвали «Ізраїль» «терористичною державою» і закликали ісламські ЗМІ продовжувати «висвітлювати злочини ізраїльських окупантів проти беззахисних палестинських громадян, зокрема, ізраїльський голокост у Газі».

Як і більшість декларацій ісламських учених про тероризм, заключний документ конференції говорить, що варто розрізняти поняття «тероризм» і «дії проти іноземної окупації» і рекомендує прийняти визначення тероризму, що дали учасники зустрічі міністрів внутрішніх справ і юстиції арабських країн.

Відповідно до повідомлень преси, Арабська рада міністрів іноземних справ, останнє засідання якої відбулося 17 березня в Тунісі, також «підкреслила необхідність розрізняти тероризм і законну боротьбу народу проти окупації».

Джихад

Необхідно підкреслити, що тероризм стосовно безневинних цивільних жителів через агресію або акти насильства в жодному разі не припустимий в ісламі.

Одне з явищ в ісламі, яке найчастіше розуміють неправильно - це джихад. Є ті, хто експлуатує його і зловживає положеннями про ведення джихаду для досягнення власних політичних цілей.

В ісламі джихад - єдине у своєму роді положення, установлене для захисту Божественного Послання від знищення ворогами й нанесення йому шкоди.

Розуміння оборонного джихаду, як ініціювання боротьби без припустимої з погляду релігійних підстав причини, являє собою повне нерозуміння положень віри й цілком ясних віршів Корану: «Боріться на шляху Аллаха з тими, хто бореться проти вас, але не переступайте [меж дозволеного]. Воістину, Аллах не любить тих, що переступають [межі]» (Коран, 2:190)

Голова відомої правозахисної організації Amnesty International Клаудіо Кордон заявив, що «оборонний джихад мусульман є легітимним засобом боротьби і не порушує основних прав людини», повідомляє лондонське видання Times.

А головний обов'язок мусульман полягає в тому, щоб у нинішньому глобалізованому світі досягти кращого взаєморозуміння у мусульманському середовищі, працювати заради спільного миру й справедливості, а також співробітничати один з одним у питаннях чесноти й достоїнства, щоб зупинити тероризм, агресію й насильство проти безневинних людей.

Це і є сьогоднішній «джихад».

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Мусульманські вчені засудили організаторів вибухів у російському метро

Мусульманські вчені шукають засоби від насильницького екстремізму

Українські мусульмани закликають ЗМІ і політиків не ототожнювати Іслам з тероризмом

Українські мусульмани рішуче засуджують теракт у московському метро

Мусульмани просять не називати терористів шахідами і не зв'язувати теракти в Москві з ісламом

Мусульманський вчений назвав смертників, що влаштовують вибухи, “невірними”

У Великобританії видається фатва, що забороняє теракти смертників

Саудівський вчений заборонив мусульманам підтримувати “Аль-Каїду”

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.