Європа: дискримінація мусульман не припиняється

1
Більшість респондентів - 79% - воліють не повідомляти про випадки утисків, в основному це люди, що не мають громадянства або ті, хто проживає в Європі недостатньо довго
06.05.2010
Оцініть статтю: 
(173 оцінки)
Теги: 
oksana
Зображення користувача oksana.

За результатами останнього дослідження, проведеного напередодні Міжнародного дня боротьби з расовою дискримінацією 21 березня Європейським агентством рівних прав EU-MIDIS, у Європі як і раніше спостерігаються прояви расизму і дискримінації.

Учені опитали 23,5 тисячі іммігрантів і 5 тисяч чоловік, що представляють домінуючі національні співтовариства по всій Європі. Питання стосувалися проблем дискримінації мусульман і циган.

1 із 3 мусульманських респондентів повідомив, що за минулий рік піддавався дискримінації, 11% стали жертвами злочинів на ґрунті расизму. Найвищий рівень утисків за національною ознакою спостерігається в таких сферах, як працевлаштування, надання послуг, забезпечення житлом.

Мусульмани у віці від 16 до 24 років повідомляють про дискримінацію частіше, ніж представники інших вікових категорій, причому ця тенденція знижується зі збільшенням віку респондентів, пише «Іслам для всіх» з посиланням на muslimnews.co.uk.

Всупереч очікуванням, гендерні розходження практично не вплинули на відповіді опитуваних. З'ясувалося, що мусульманки, які вдягаються відповідно до вимог ісламу, потерпають від дискримінації не частіше, ніж чоловіки.

Переважна більшість респондентів - 79% - воліють не повідомляти про випадки утисків, в основному це люди, що не мають громадянства або ті, хто проживає в Європі недостатньо довго. Таким чином, вчені зазначають, що варто мати на увазі «невидиму» дискримінацію, за якої при дослідженнях громадської думки тисячі випадків залишаються неврахованими.

Коментуючи причини замовчування про випадки дискримінації, 3 з 5 респондентів-мусульман переконані, що «повідомлення ніяк не змінять ситуацію», 38% говорять, що «це відбувається постійно», тому вони не намагаються повідомляти про кожний випадок.

Іншою причиною відмови мусульман боротися за свої права є елементарне незнання цих прав.

Так, з'ясувалося, що 3 з 5 опитаних не підозрювали, що європейське трудове законодавство забороняє дискримінацію людей на підставі національної приналежності, 4 з 5 нічого не знали про організації, що надають допомогу і консультації для потерпілих від дискримінації.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Дискримінація у Франції носить релігійний характер - соціологи

Расизм сьогодні загрожує насамперед мусульманам - експерт

В Європі спостерігається тривожне зростання дискримінації мусульман

Рівень расизму в ЄС «шокує», заявляє агентство з прав людини

Побутовий расизм як основа великої політики

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.