Рівень расизму в ЄС «шокує», заявляє агентство з прав людини

1
У ході опитування з'ясувалося, що хоча представників меншин звичайно обвинувачують у злочинній діяльності, найчастіше вони самі стають жертвами злочинів.
11.12.2009
Оцініть статтю: 
(267 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

При пошуку роботи, при відвідуванні магазинів і навіть під час візиту до лікаря національні меншини у Європі постійно стикаються із проявами дискримінації. Про це повідомляє Агентство Європейського Союзу з фундаментальних прав (Fundamental Rights Agency).

Використовуючи вислови, які рідко можна знайти у сухих звітах відомств ЄС, це агентство заявило, що національні меншини у своєму повсякденному житті стикаються з «шокуючими» проявами расизму, ісламофобії і негативного відношення до іммігрантів, передає ІноСМІ.Ru з посиланням на EUobserver.com.

В середу 8 грудня Агентство ЄС з фундаментальних прав опублікувало свою першу доповідь, спробувавши окреслити у ній контури дискримінації, що поширилася по всьому Євросоюзу. Це всебічне дослідження на 276 сторінках, у якому містяться матеріали опитувань 23 000 чоловік. У доповіді відзначається, що більше п'ятої частини (22 відсотка) вихідців із центральної Африки, як мінімум, один раз за минулий рік відчули на собі прояви дискримінації при пошуках роботи; 17 відсотків циганів заявляють про схожі інциденти під час медичних оглядів лікарем або медсестрою; а 11 відсотків північних африканців відзначають факти расистського відношення до них, просто коли вони намагалися зайти у магазин.

Європейський континент, який сам колись поклав початок еміграції, став самим привабливим місцем для іммігрантів. І в багатьох європейських країнах місцеве населення аж ніяк не вітає такі зміни. В міру посилення економічної кризи варто очікувати й активізації дискримінації, оскільки люди і політичні організації шукають зовнішнього ворога, щоб на нього покласти провину за виникаючі проблеми.

Однак точні масштаби расизму й інших форм дискримінації за етнічною ознакою найчастіше невідомі і не знаходять відображення у державній статистиці. Раніше на офіційному рівні в масштабах усього Євросоюзу таких спроб не було.

Замість того, щоб просто задавати питання про те, хто відчув на собі дискримінацію, агентство у своїх опитуваннях використало строгу систему показників, вивчаючи факти дискримінації у дев'ятьох різних сферах повсякденного життя. Це пошуки роботи і сама робота, пошуки дому або квартири з метою придбання або оренди, охорона здоров'я і соціальні послуги, школи, кафе, ресторани, бари, нічні клуби і магазини, а також факти дискримінації при спробі відкрити рахунок у банку або одержати кредит.

У ході опитування з'ясувалося, що хоча представників меншин звичайно обвинувачують у злочинній діяльності, найчастіше вони самі стають жертвами злочинів. Приблизно чверть (24 відсотка) з них за останні 12 місяців хоча б раз ставала об'єктом злочину.

Незареєстроване зло

Проте, не відчуваючи довіри до поліції, аж 82 відсотка людей, що повідомили про те, що за останній рік вони зазнавали дискримінації, нікому не розповідають про те, що з ними відбувається. Звичайно це пояснюється двома причинами: люди думають, що «з ними нічого не трапиться», або що «це трапляється з ними постійно».

«Відсутність інформації говорить про те, що офіційні цифри про расову дискримінацію становлять лише верхівку айсберга», - відзначається у доповіді.

Деякі іммігранти вважають, що сама поліція є джерелом проблеми. Кожний п'ятий із числа опитаних північних африканців (19 відсотків) вважає, що поліція зупиняє їх саме через їхню етнічну приналежність.

Розбивши групи людей, що зазнають дискримінації, на категорії, агентство виявило, що частіше й найбільше переслідують циган, які живуть у Чехії. 64 відсотка з них говорять про те, що пережили прояви дискримінації. У першу десятку жертв дискримінації ввійшли також цигани, що живуть в Угорщині (62 відсотка), Польщі (59 відсотків) і Греції (55 відсотків).

У верхні рядки цього сумного списку потрапили також африканці, як із країн Магриба, так і з центральної частини континенту південніше Сахари. Про факти дискримінації проти них повідомляють 63 відсотка африканців, що живуть на Мальті, 54 відсотка вихідців із центральної Африки в Ірландії, 52 відсотка північних африканців в Італії, а також 47 і 46 відсотків сомалійців у Фінляндії й Данії (відповідно).

Є також одне виключення із цигансько-африкансько-мусульманського трикутника, який постійно згадується у доповіді. Бразильці, які проживають у Португалії, також повідомляють про високий рівень антиіммігрантських настроїв (44 відсотка).

Дискримінація мусульман

Кожний третій респондент-мусульманин за останні 12 місяців найчастіше стикався з фактами дискримінації під час пошуків роботи, у барах, ресторанах і магазинах, а також коли намагався знайти квартиру або будинок.

Мусульмани у віці від 16 до 24 років частіше стикаються із проявами дискримінації, ніж інші вікові групи. У цілому, рівень дискримінації з віком знижується. Проте, ситуація з мусульманами змінюється, якщо вони є громадянами тієї країни, де проживають. Якщо серед мусульман-негромадян у віці від 16 до 24 років дискримінації зазнавали 48 відсотків опитаних, то серед громадян цей показник дорівнює 29 відсоткам.

Є й інші групи, що стають жертвами таких забобонів, причому це внутрішні мігранти із самого Євросоюзу. Найчастіше це люди, що приїхали у західні держави ЄС із країн Центральної і Східної Європи, з Балкан, а також з Росії й Туреччини.

За матеріалами ІноСМІ.Ru

Посилання на тему:

Західні ЗМІ не повідомляють правди про Іслам - радниця Асада
Швейцарці на референдумі заборонили будівництво мінаретів

В басейнах Франції заборонили плавати у «буркіні»

Побутовий расизм як основа великої політики

Штаб-квартиру Бі-бі-сі пікетують за відмову демонструвати благодійний ролик про Газу

Австрійські вандали розгромили мусульманський цвинтар

Відомий ісламофоб збирається знімати фільм про Коран

Французькі експерти б'ють тривогу з приводу зростаючої ісламофобії у Франції

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.