Афганська війна - війна з ісламом, вважає британський експерт

1
Генерал у відставці сер Річард Даннатт сказав: «Існує ісламістська програма, вплив якої, якщо ми не будемо йому протистояти в Афганістані або Південній Азії, буде рости»
19.05.2010
Оцініть статтю: 
(372 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Глава британських збройних сил у відставці, нині радник з питань оборони прем'єр-міністра Девіда Кемерона (David Cameron) вважає, що війна в Афганістані це війна з ісламом.

Виступаючи на радіо Бі-Бі-Сі, генерал у відставці сер Річард Даннатт (Richard Dannatt) сказав: «Існує ісламістська програма, вплив якої, якщо ми не будемо йому протистояти в Афганістані або Південної Азії, буде рости. Вона рухається з Південної Азії на Близький Схід і Північну Африку і її кінцевою метою є створення ісламського халіфату в межах XIV-XV століть».

Він заявив, що мусульманська самобутність і ритуали мають право на існування, якщо мусульмани будуть розділяти політичні цінності Заходу, але політичні ідеї ісламу, зокрема система халіфату, зустрінуть силову відповідь з боку Британії.

За словами представника організації Хізб-ут-Тахрір у Великобританії Таджі Мустафа (Taji Mustafa), генерал Даннатт і раніше був відомий своїм неприйняттям ісламської системи правління - халіфату, проте його виступ на ВВС означає, що Британія намагається обмежити іслам виключно релігійними рамками, не визнаючи за ним права на формування життєвих і політичних установок.

«Його коментарі вторять заявами таких розпалювачів війни як Тоні Блер, Джордж Буш і Дональд Румсфельд, які виправдовували війну з тероризмом, прагнучи очорнити справедливе бажання мусульман відновити ісламський халіфат, ідея якого користується величезною народною підтримкою в мусульманському світі», - сказав коментатор.

«Якщо зауваження Даннатта відображають тип мислення нового британського уряду, це вказує на те, що кабінет Девіда Кемерона може вплутатися в практично нескінченну війну з політичними сподіваннями мусульманського світу, який прагне збільшити роль ісламу в державному управлінні і остаточно позбутися від пут колоніалізму - обидва прагнення виражаються у сподіваннях на відтворення халіфату».

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Новини

Сили НАТО вже не заперечують вбивства цивільних осіб в Афганістані

ООН: 2009 рік став найбільш кривавим для Афганістану

Окупаційні війська в Афганістані продовжують убивати мирних жителів

У 2009 році в Афганістані загинули понад 2400 мирних громадян

В. Ющенко звинуватили у втягуванні України в афганську війну

В Афганістані загинули 6 українців

Жертвами авіаудару НАТО в Афганістані стало більше 100 мирних жителів

Статті

Чому Іран - це «режим», а Афганістан - це «уряд»?

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.