Експерти ООН назвали атаку на Флотилію свободи «умисним вбивством»

1
Під час штурму Флотилії ізраїльські військові продемонстрували недопустимий рівень жорстокості.
24.09.2010
Оцініть статтю: 
(484 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Експерти ради з прав людини ООН засудили «Ізраїль» за «умисне вбивство» і тортури, коли його війська атакували судна «Флотилії свободи», що слідували у сектор Газа з гуманітарною допомогою на борту.

У 56-сторінковій доповіді мовиться, що ізраїльські військові продемонстрували неприпустимий рівень жорстокості стосовно правозахисників.

«Ізраїльські ВМС допустили ряд грубих порушень міжнародного права, зокрема міжнародного гуманітарного права і прав людини у ході перехоплення флотилії», - мовиться у документі.

Автори доповіді назвали незаконною продовження блокади, яка завдала величезного фізичного і психічного збитку жителям Гази.

Нищівна доповідь також відхилила твердження Тель-Авіва про те, що активісти, що знаходилися на борту судна «Маві Мармара», нібито чинили жорстокий опір військовим. На цій версії наполягав Тель-Авів, тим самим намагаючись виправдати рішення своїх солдатів відкрити вогонь по правозахисниках. Експерти ООН додали, що деякі з убитих активістів стали жертвою дій, «порівнянних зі... швидкою стратою», повідомляє «ІсламНьюз» з посиланням на агентство PressTV.

«Успіх міжнародного права»

В Туреччині, громадяни якої стали жертвами смертоносного нападу «Ізраїлю» на «Флотилію свободи», високо оцінили розслідування ООН.

Зокрема, міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу заявив у четвер, що зазначений неупереджений документ ґрунтується на серйозних свідоцтвах і має міцну юридичну основу.

«Ми чекали від Ради сильної доповіді, основаної на сильних доказах. У цьому сенсі, дана доповідь виправдала наші очікування», - заявив Давутоглу.

«Жодна країна, особливо Туреччина, яка має сильні державні традиції і яку поважають на міжнародній арені, не може залишатися байдужою до вбивства своїх громадян у відкритому морі. Ми звернулися до міжнародного співтовариства вжити заходи. Неупереджена доповідь ООН випущена, це успіх міжнародного права», - цитує турецького дипломата газета Today’s Zaman.

Нагадаємо, колону судів «Флотилія свободи», що йшла на прорив блокади сектора Газа з вантажем гуманітарної допомоги і делегацією правозахисників, ВМС «Ізраїлю» атакували у міжнародних водах Середземного моря у ніч на 31 травня. В ході нападу ізраїльськими «коммандос» були убиті вісім громадян Туреччини і громадянин США турецького походження, десятки правозахисників отримали поранення, сотні опинилися за гратами і пізніше були депортовані.

За матеріалами «ІсламНьюз»

Посилання на тему:

Новини

Європейське проізраїльське лобі намагається відвернути увагу від штурму «Флотилії свободи»

На борту «Флотилії свободи» не було зброї, стверджує ізраїльський депутат

На борту корабля, що слідував у Газу, ізраїльський солдат добив пораненого турецького активіста

За попередніми даними, всі полонені з «Флотилії свободи» були звільнені

Карпачова назвала напад «Ізраїлю» на кораблі правозахисників актом морського тероризму

МЗС України закликало негайно розслідувати напад «Ізраїлю» на судна «Флотилії свободи»

Статті

Злочин на очах у всіх

Бійня в морі

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.