Посол США у Молдові: Обов'язок руйнувати стереотипи щодо Ісламу лежить на самих мусульманах

1
Понад 300 представників мусульманських громад зі всієї Молдови зібралися 17 квітня у Палаці Республіки, щоб взяти участь у заході.
10.05.2011
Оцініть статтю: 
(299 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У Кишиневі відбувся урочистий захід з нагоди офіційного визнання ісламу в республіці Молдова. Посол США пан Асіф Чодрі, виступаючи перед присутніми, назвав цю подію ознакою розвитку демократії та громадянських свобод у державі, що однаково важливо як для самих мусульман, так і для країни в цілому.

Понад 300 представників мусульманських громад зі всієї Молдови зібралися 17 квітня у Палаці Республіки, щоб взяти участь у заході.

Серед запрошених гостей були присутні посол США у Молдові пан Асіф Чодрі (Asif Chaudhry), консул Лівану пан Еліе Нассар (Elie Nassar), представник ООН Клауді Кахн (Claude Cahn), муфтій міста Констанца (Румунія) Барі Нердін (Bari Nerdin ), муфтій ДУМУ «Умма» Саїд Ісмагілов, представники турецької та азербайджанської громади Молдови та багато інших.

Зустріч почалася зі слів Священного Корану. Потім на сцену один за одним підіймалися запрошені гості, висловлюючи молдавським мусульманам слова підтримки та вітання.

«Ассаляму алейкум! Це особливий день, і велика честь для мене стояти на цій сцені. Я вітаю всіх присутніх і всю мусульманську громаду Молдови із визнанням Ісламу і реєстрацією «Ісламської ліги Республіки Молдова», - розпочав свій виступ пан Асіф Чодрі (див. відео).

«Тепер ви можете офіційно вести релігійну діяльність: будувати мечеті, виконувати обряди, збиратися на свята, - зазначив посол США. - Ця реєстрація стала можливою завдяки вашій щоденній роботі, праці і наполегливості.

Дуже важливо, щоб лідери мусульманських громад Молдови показували населенню республіки справжнє обличчя Ісламу, руйнуючи нав'язані ЗМІ стереотипи. Я впевнений, ви впораєтеся з цим».

Платформа розвитку

Вперше в історії сучасної Молдови Іслам був внесений до національного реєстру як релігія, яку дозволено офіційно сповідувати на території країни. Тоді ж, 14 березня 2011 року, Міністерство Юстиції РМ зареєструвало першу мусульманську релігійну організацію - «Ісламська Ліга Республіки Молдова» (ІЛРМ), яку очолює муфтій Серджіу Сокірке (Sergiu Sochirca).

У своєму привітанні глава нової мусульманської релігійної структури звернув увагу на те, що з отриманням можливості відкрито заявити про свою релігійну приналежність першочерговою метою для мусульман стала самоорганізація та активний діалог з державою та її членами. Також важливо налагодити міжрелігійний діалог для об'єднання зусиль і конструктивної співпраці на благо спільної батьківщини.

Хартія мусульман Європи, яку підписали понад 400 мусульманських організацій в регіоні, за словами пана Сокірке, стала платформою для налагодження роботи Ісламської ліги Молдови, тому з повною упевненістю можна сказати, що мусульмани стануть активною частиною населення країни, яка прагне до поліпшення і розвитку суспільства в цілому.

В урочистій зустрічі також взяв участь представник ООН в Молдові Клауді Кахн, який зазначив, що організація доклала чимало зусиль для того, щоб відбулася ця подія, яка свідчить про дотримання права людини на свободу віросповідання.

«Мені дуже приємно бути присутнім на такому важливому для нас усіх заході та привітати вас. Офіційне визнання ісламу в Молдові це більше, ніж юридична процедура, це визнання особливих цінностей, коли дотримуються права людини у якої трохи інші погляди на життя. У наш неспокійний час, особливо важливим стає пошук шляхів поваги прав і свобод кожного з нас», - зробив висновок Клауді Кахн.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Муфтій ДУМУ «Умма» привітав новообраного лідера мусульман Молдови

Вперше в історії Молдови мусульмани отримали можливість відкрито сповідати свою релігію

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.