До акції кримських татар «Від кожного — по каменю» приєдналася УПЦ КП

Близький Схід як центр світових геополітичних інтересів та процес формування демократії в мусульманських країнах регіону
Близький Схід як центр світових геополітичних інтересів та процес формування демократії в мусульманських країнах регіону
До акції кримських татар «Від кожного — по каменю» приєдналася УПЦ КП
Близький Схід як центр світових геополітичних інтересів та процес формування демократії в мусульманських країнах регіону
14.02.2008
Оцініть статтю: 
(182 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Перший заступник голови Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров заявив, що кримська влада в особі мера Сімферополя Геннадія Бабенка та в особі кримського спікера Анатолія Гриценка не зробили жодного кроку для того, щоб врегулювати ситуацію з виділенням землі під будівництво мечеті.

Він також зазначив, що другий етап інформаційної акції-пікету (яка триває вже 21 день) кримських татар під назвою «Від кожного — по каменю» — ознака того, що протест набуває активних форм. Проте Рефат Чубаров також зазначив, що це «не є завезенням будівельних матеріалів, це прагнення показати владі рішучість і єдність кримськотатарського народу».

Як повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу Меджлісу кримськотатарського народу, акцію підтримали кримчани інших національностей та віросповідань. Так, наприклад, був переданий камінь від Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Перший заступник голови Меджлісу заявив: «Ця акція спрямована на демонстрацію кримським властям рішучості кримських мусульман, їх наполегливості, і, найголовніше, — на захист власної гідності від депутатів Сімферопольської міськради, які своїми незаконними діями посягти на найсвятіші почуття віруючих людей».

«Я за своєю ініціативою кілька разів виходив на сімферопольського мера Геннадія Бабенка та кримського спікера Анатолія Гриценка. Пан Бабенко сказав, що сесія Сімферопольської міськради відбудеться лише 28 лютого, і депутати, можливо, розглянуть питання про Соборну мечеть. Пан Гриценко вказує на те, що всі необхідні рішення приймаються Сімферопольською міськрадою».

Будівництво Соборної мечеті розпочнеться після офіційного закріплення земельної ділянки, а акція має на меті змусити владу виконувати вимоги закону.

«Кримські татари підкреслюють таким чином, що дискримінаційна політика проти них, приниження їх національної гідності не залишатимуться без реакції», — додав заступник голови Меджлісу.

Сімферопольська міська рада у свою чергу заявляє, що акція кримських татар є незаконною. Секретар Сімферопольської міськради Володимир Блінов, зокрема, заявив, що «акція є несанкціонованою, незаконною і нелегітимною... Ми не отримували ніякого повідомлення про цю акцію».

За його словами, відбувається самозахоплення земельної ділянки по вулиці Ялтинській, оскільки немає рішення про юридичне оформлення землі. Володимир Блінов підкреслив, що питання про виділення землі під Соборну мечеть має вирішуватись у правовому руслі. Він зазначив, що 28 лютого на сесії міськради планується розглянути протест прокуратури на рішення міськради про ділянку під мечеть.

«Якщо протест буде задоволено, а, скоріш за все, так і буде, то треба буде далі вирішувати це питання», — сказав секретар міськради.

За матеріалами РІСУ

Читайте також:

Федерація єврейських спільнот України висловила співчуття мусульманам Криму

Президент вимагає забезпечити релігійні потреби кримських татар

Кримські татари поскаржилися на владу АРК у Раду Європи

Прокуратура АРК: Сімферопольська міськрада необґрунтовано перенесла місце будівництва Соборної мечеті

Влада Сімферополя іде на поступки в питанні будівництва Соборної мечеті

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.