У відповідь на вимоги мітингуючих кримських татар, Посольство Китаю відмовчалося

У відповідь на вимоги мітингуючих кримських татар, Посольство Китаю відмовчалося
20.07.2009
Оцініть статтю: 
(131 оцінка)
oksana
Зображення користувача oksana.

Представники Китайського Посольства в Україні замість того, щоб вийти і поспілкуватися з учасниками мітингу, організованого низкою кримськотатарських організацій, мусульманською громадою м. Києва «Мархамат», а також «Земляцтвом кримських татар м. Києва» на підтримку уйгур у Східному Туркестані, «нацькували» на них правоохоронців, передає інформагентство QHA.

Нагадаємо, що сьогодні, 17 липня, ряд представників тюркомовного світу, що проживають на території України і Криму, із плакатами в руках наступного змісту: «Рада безпеки ООН, ПАРЄ, ОБСЄ, захистіть уйгурський народ від геноциду», «Припинити геноцид уйгурського народу», «НІ! насильству над уйгурами» та ін. зібралися біля будинку Посольства Китаю в Україні, щоб висловити свій протест проти безчинства китайського уряду стосовно уйгурського народу. Мітинг був організований з ініціативи Меджлісу кримськотатарського народу.

Простоявши якийсь час біля воріт відомства, і не дочекавшись ніякої реакції на свої заклики, мітингувальники прийняли заяву, у якій, зокрема, зажадали від міжнародної громадськості вмішатися у конфлікт у Східному Туркестані і припинити утиски уйгур.

Як повідомляє джерело, 10 липня влада Сіньцзян-Уйгурського автономного району назвала число загиблих у ході масових заворушень на етнічному ґрунті, що пройшли в Урумчі, адміністративному центрі району. За офіційними даними, розповсюдженими агентством Сіньхуа, загинули 184 чоловіки. 137 загиблих були представниками китайських народностей хань, 46 - уйгурами. Один загиблий до цьго часу не ідентифікований.

13 липня AFP повідомило, що в Урумчі китайські військовослужбовці застрелили двох уйгурів, які брали участь в акції протесту.

Близько 11 мільйонів уйгурів, що становлять більшість населення цього північно-західного регіону Китаю, сповідують іслам. Остаточно під юрисдикцію КНР Сіньцзян перейшов у 1955 році, після тривалої боротьби уйгурів за свою незалежність.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

У Києві проходить мітинг кримських татар на підтримку уйгур

Кримськотатарські організації вимагають від уряду України сприяти припиненню геноциду уйгурів

У Києві кримські татари проведуть акцію на підтримку уйгурського народу

Меджліс закликав Китай вирішити конфлікт з уйгурами мирним шляхом

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.