Новий закон спрямований на боротьбу з пияцтвом у громадських місцях

1
“Для багатьох наших громадян, особливо молоді, стало нормою пити пиво на вулиці, не ховаючись, мало не хизуючись цим. Явище набрало жахливих масштабів і потребувало потужної протидії”, - Олена Кондратюк
21.01.2010
Оцініть статтю: 
(313 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Сьогодні Верховна Рада України прийняла закон, що забороняє вживання алкогольних і слабоалкогольних напоїв у громадських місцях. Законом також встановлюється ряд заборон і обмежень щодо їхнього продажу.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення в цілому Закону “Про внесення змін до Закону України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” проголосували 359 народних депутатів з 437 зареєстрованих в сесійній залі.

Законом передбачено, що слабоалкогольні напої – алкогольні напої з вмістом етилового спирту від 1,2 до 8,5 відсотка об’ємних одиниць та екстрактивних речовин не більш як 14,0 г на 100 сантиметрів кубічних, виготовлені на основі водно-спиртової суміші з використанням інгредієнтів, напівфабрикатів та консервантів, насичені чи ненасичені діоксидом вуглецю.

Законом забороняється споживання пива (крім безалкогольного), алкогольних та слабоалкогольних напоїв у закладах охорони здоров`я; у навчальних та освітньо-виховних закладах; у громадському транспорті (включаючи транспорт міжнародного сполучення), на зупинках транспорту, у підземних переходах; у закладах культури; у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі); у ліфтах і таксофонах; на дитячих майданчиках; на спортивних майданчиках: у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установах. При цьому, забороняється куріння тютюнових виробів у ліфтах і таксофонах; у закладах охорони здоров`я; у навчальних та освітньо-виховних закладах; на дитячих майданчиках; на спортивних майданчиках; у під’їздах житлових будинків; у підземних переходах; у громадському транспорті (включаючи транспорт міжнародного сполучення).

Згідно з законом, забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів особами, які не досягли 18 років.

На час проведення масових заходів сільські, селищні та міські ради у межах відповідної адміністративної території можуть заборонити або обмежити продаж пива (крім пива у пластиковій тарі), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та куріння тютюнових виробів.

Пияцтва у громадських місцях стане менше?

Голова підкомітету з питань реклами Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Олена Кондратюк впевнена, що завдяки прийнятому закону пияцтва у громадських місцях стане менше.

За словами О. Кондратюк, прийняття нового закону про державне регулювання виробництва і обігу алкоголю – радикальний і рішучий крок до побудови сучасного, культурного європейського суспільства. Надзвичайно важливо, зазначила О.Кондратюк, що закон встановлює ряд заборон і обмежень не лише щодо вживання, а й продажу слабоалкогольних напоїв.

“Головне завдання, яке ми ставили перед собою, працюючи над законом, подолати вкрай негативні, нецивілізовані прояви поведінки, так би мовити, відсутність культури вживання алкоголю у людей”, - сказала вона. На жаль, констатувала О. Кондратюк, “для багатьох наших громадян, особливо молоді, стало нормою пити пиво на вулиці, не ховаючись, мало не хизуючись цим”. Це призводить до розвитку дитячого алкоголізму, зростання вуличної злочинності, створюється некомфортне середовище для громадян у громадських місцях. “Явище набрало жахливих масштабів і потребувало потужної протидії”, - підкреслила депутат.

На її думку, закон має дві сильні сторони. Перша – чіткий механізм його реалізації – і це гарантія, що він буде діяти і пияцтва у громадських місцях стане менше.

Інша сильна сторона, за словами О. Кондратюк, полягає в тому, що “нам вдалося подолати просякнуті духом сумнозвісної антиалкогольної кампанії середини вісімдесятих популістські ініціативи, які передбачали повну заборону рекламування певних видів товарів, у тому числі і слабоалкогольних напоїв”.

Адміністративна відповідальність

Водночас вона зазначила, що встановлення заборон, які запроваджуються ухваленим сьогодні законом, не мало б належного позитивного ефекту без внесення змін до чинного Кодексу України про адміністративні правопорушення. Тому депутат наполягла на внесені відповідних поправок до адміністративного кодексу, якими встановлено адміністративну відповідальність за порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями, а також їх розпивання у заборонених законом громадських місцях і т.д.

Зазначені поправки, які були підтримані і профільним комітетом, і парламентом, та які стали частиною прийнятого сьогодні закону, здатні, на думку О. Кондратюк, забезпечити реальне, а не декларативне обмеження споживання та продажу слабоалкогольних напоїв.

За матеріалами УНІАН

Посилання на тему:

Новини

Попри новий закон, реклама тютюну та алкоголю нікуди не зникла

З 1 січня 2010 року заборонена реклама алкоголю та тютюну у друкованих ЗМІ

Асоціація батьків України вимагає вилучити з реклами пива слоган «Футбол без пива - не футбол»

Парламент України розгляне законопроекти з питань захисту моральних засад суспільства

В парках Тернополя не продаватимуть алкогольні напої

У Києві заборонять продавати алкоголь на вокзалах, в метро і житлових будинках

Україна стала світовим лідером за масштабами підліткового алкоголізму

Статті

Більше половини українців вважають, що стан моралі загрожує національній безпеці

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.