У Сімферополі відбулася конференція, присвячена зародженню Ісламу в Криму

1
Інтерес до ісламських фінансових інститутів значно збільшився у період світової фінансової кризи
У Сімферополі відбулася конференція, присвячена зародженню Ісламу в Криму
1
26.03.2010
Оцініть статтю: 
(439 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

24 березня в Ісламському культурному центрі м. Сімферополя пройшла конференція під назвою «Культура і побут Кримського ханства», присвячена історії зародження й розвитку Кримського Ханства й Ісламу в Криму. Захід організувала Громадська організація «Емель» за підтримки Всеукраїнської асоціації громадських організацій «Альраід».

Конференція пройшла в рамках програми «Національне культурне відродження» і стала першою із серії зустрічей, пов'язаних з культурою, поезією, творчістю, побутом і духовністю кримськотатарського народу, які планується проводити регулярно в майбутньому за участю різних представників кримськотатарської еліти.

До участі в конференції були запрошені відомі вчені, що спеціалізуються в питаннях історії й культури Кримського ханства, та фахівці у сфері політології. У заході, що проходив у форматі «круглого столу», також взяли участь студенти кримських вузів і представники ЗМІ.

Першим виступив Ельдар Сейдаметов, кандидат історичних наук, старший викладач кафедри історії КІПУ, з доповіддю на тему «Іслам на території Криму й Хазарського Каганату». Ельдар Алімович у своєму виступі зробив акцент на важливих моментах і подіях, що мали вирішальний вплив на поширення Ісламу на території сучасної України. «Я довго думав, яку доповідь представити сьогодні, у результаті вирішив розповісти про зародження Ісламу», - поділився доповідач.

Фахівець з історії Кримського ханства, кандидат філологічних наук, докторант інституту літератури ім. Т.Г. Шевченко (м.Київ) Наріман Сеітяг’яєв у своїй доповіді під назвою «Передумови виникнення Ісламу на території Криму й характерні риси його поширення» акцентував увагу на дусі толерантності й віротерпимості, характерному для Кримського суспільства того періоду.

Крім того, з доповіддю на тему «Важливість повернення до своїх культурних основ» виступила Ельміра Муратова, кандидат політичних наук, доцент кафедри політології ТНУ. Ельміра Серверовна у своєму виступі зробила акцент на важливості проведення подібних заходів із залученням молоді для того, щоб молоде покоління долучалося до своїх культурних і духовних цінностей.

З останньою доповіддю на тему «Важливість знання для відродження нації» виступив заступник голови ВАГО «Альраід» у Криму, фахівець з питань Ісламського права Сейран Аріфов. Опираючись на тексти священного Корана, Сейран Османович звернув увагу аудиторії на те, що найпершим наставлянням, із всіх 114 глав Корана, було слово «Читай!», тобто «Пізнавай, вивчай!». Дотримуючись цих наставлянь, наші предки побудували унікальну цивілізацію, що дала світу безліч наукових відкриттів.

Після прочитання доповідей, був наданий час для спілкування в інтерактивному форматі. Слухачі і гості конференції мали можливість задати хвилюючі їх питання, на які шановні доповідачі з радістю відповіли.

«На тлі існуючих суперечливих даних про культуру і побут кримських татар, як серед оточуючих, так і серед самих мусульман, подібні зустрічі допомагають ближче ознайомитися з багатовіковою культурою жителів Криму», - відзначив Аріфов у підведення підсумків конференції.

Крім науково-просвітницької частини заходу, була також і культурно-розважальна. Представники кримськотатарської національної школи смт. Азовське (Джанкойський р-н), Кадирова Реана і Закіров Рамазан виконали красиві народні пісні кримськотатарською мовою.

Власкор.

Посилання на тему:

Новини

У Сімферополі пройде «День кримськотатарської культури»

Відбулася презентація книги про історію розвитку Ісламу в Криму

Статті

Крим: Іслам сьогодні

Іслам у Криму. Сучасні аспекти розвитку

Кримських татар час звільнити від іміджу работорговців

Наукові роботи

Відродження ісламу в Криму (Політологічний аналіз процесу) (рос. мовою)

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.