Українські мусульманки продовжать боротьбу за право на хіджаб

1
Кримські татари в Україні повинні мати право дотримуватися своїх релігійних обрядів
11.06.2010
Оцініть статтю: 
(318 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

25–річна мешканка Бахчисараю Сусанна Ісмаїлова стала першою в Україні, хто виборює у держави право фотографуватися для паспорта в хіджабі — традиційній хустці мусульманок. Після того, як у паспортному столі кримчанці відмовили вклеїти в паспорт «нетипову» для українських документів фотографію, жінка вирішила позиватися до МВС. Коли 4 червня Окружний адмінсуд м. Києва безапеляційно підтримав постанову МВС, згідно з якою фото на паспорт має бути без головного убору, мусульманка не засмутилася. Вона вже готується до подачі апеляції і переконана, що, рано чи пізно, доможеться справедливого рішення. Тим паче, що до позову Ісмаїлової долучилися вже близько тисячі мусульманок із різних куточків України.

Правозахисники не погоджуються із рішенням київського суду у справі «про хіджаб». Вони кажуть, що вимога фотографуватися на паспорт без хусток порушує конституційне право мусульманок на свободу віросповідання.

«Рішення суду суперечить нормам законодавства України та міжнародного права, — коментує виданню «Україна молода» адвокат Сусанни Енвер Умеров. — Суд просто пристав на позицію МВС і безапеляційно ухвалив таке рішення».

За словами Енвера Умерова, його підзахисна не засмутилася: «Ми дуже задоволені, що цей процес нарешті закінчився у суді першої інстанції. Бо вони порушили всі терміни розгляду, розглядали справу з порушенням норм процесуального права».

Сусанна, до речі, вже має у паспорті фото у хіджабі: коли їй було 16 років, у паспортному столі дозволили вклеїти знімок у хустці. Друге фото (у 25 років) вимагали зробити вже без хіджабу: мовляв, за правилами, на офіційні документи не можна фотографуватися у головному уборі. На що мусульманка погодитися не могла — це суперечить її релігійним переконанням.

Хіджаб – не елемент одягу, а обряд поклоніння Богові

Сусанна каже, що вже десять років носить хіджаб, і чоловік підтримує її прагнення. З непокритою головою її може бачити лише він та близькі родичі. А фотографуватися без хустки мусульманки можуть лише для сімейного альбому, та й то за умови, що фотограф — жінка.

Голова кримської громадської організації «Інститут громадянського суспільства» Рустем Аблятіфов у коментарі «УМ» зазначає: «Ми виходимо з того, що хіджаб — не елемент одягу, це обряд поклоніння Богові. І невизнання права мусульманки виконувати цей обряд є порушенням Конституції».

Пан Рустем зауважує: за Конституцією, релігійні обряди не можуть бути заборонені, якщо вони не обмежують права та свободу інших громадян, а носіння хіджабу ніяк не створює незручностей іншим людям. Тим більше що всі посольства європейських країн приймають фото у хіджабі на оформлення шенгенських віз без обмежень.

Нині Ісмаїлова готується подавати апеляцію. «Ми в будь–якому разі — не в другій, так у третій інстанції — доможемося справедливого рішення», — запевняє Енвер Умеров.

У європейських країнах також є практика заборони релігійних хусток: свого часу в бельгійських та французьких школах забороняли носити хіджаб. Але кримські татари зауважують: вони — не трудові емігранти, які мусять підлаштовуватися під правила держави, у якій перебувають. «Це наша кримська земля, тут живе 350 тисяч кримських татар, — каже Енвер Умеров — І ми маємо право жити за своїми звичаями. Люди в Карпатах чи Донецьку мають право дотримуватися своїх християнських, іудейських обрядів. Чому такого права не маємо ми?»

За матеріалами «Україна молода»

Посилання на тему:

Новини

Суд відмовив кримській мусульманці у праві фотографуватися на паспорт у хіджабі

У Києві відбулося чергове слухання у справі про хіджаб

Кримські татари Києва закликали Муфтіят сприяти позитивному вирішенню питання про хіджаб

Відомчі документи МВС, які обмежують права віруючих, мають бути скасовані, - міністр юстиції

Статті

Чи несе хіджаб загрозу для України?

Судовий процес «хіджаб проти МВС»

Заборона фотографуватися на паспорт у хіджабі - порушення конституційного права мусульманки

А.Ісмаїлов: мусульманський одяг – це релігійний припис

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.