Мусульманки Криму відстоюють право на носіння ісламського одягу

1
Саме мусульманки, на думку доповідачок, стоять сьогодні на варті захисту ісламських цінностей від посягань псевдо-демократичного ліберального Заходу
26.07.2010
Оцініть статтю: 
(411 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Мусульманки Криму наполегливо боротимуться за право носити виключно шаріатський одяг. 17 липня прихильниці такого кроку зібралися на конференції у Сімферополі, організованій мусульманською громадою «Давет».

За повідомленням кореспондента «Нового Регіону», серед послідовниць Ісламу виявилися не лише кримські татарки, було досить багато й етнічних росіян.

На початку заходу фойє будівлі Українського театру музичної комедії у Сімферополі заповнили сотні дівчат і жінок у шаріатському одязі, панувала організація і дисципліна.

Учасниці й репортери пройшли реєстрацію, причому в театральний зал з чоловіків були допущені тільки журналісти, яких попередили, що працювати вони можуть лише стоячи.

Доповідачками на конференції стали випускниці вузів Стамбулу і Сімферополя.

Дискусія зосередилася навколо боротьби мусульманок Європи і світських країн Магриба та Близького Сходу за право жінок з'являтися у суспільстві виключно в мусульманському одязі, перш за все у хустці.

Так, Ельвіра Яникова, філолог турецької мови і літератури, прочитала доповідь «Шаріатське вбрання – обов'язок жінки перед Аллахом Всевишнім», а випускниця Кримського інженерно-педагогічного університету Лутфіє Зудієва розповіла про роль ЗМІ «у формуванні негативного образу ісламу і мусульманки».

«Справа про хіджаб»

«Процес відродження ісламських цінностей серед мусульман України, – мовиться у прес-релізі конференції, – поставив перед державою ряд питань. Одним із них є так звана «справа про хіджаб», що викликала резонанс в українському суспільстві. Ця справа пов'язана із забороною з боку держави в особі МВС фотографуватися мусульманці у жіночому головному уборі (хустка, невід'ємна частина одягу для мусульманки). Тенденції, що намітилися, з боку держави Україна у взаєминах з мусульманками – громадянами держави – вимагають ретельного вивчення і зваженого вирішення. Методи і способи, які залишилися у спадок від атеїстичної радянської держави при вирішенні питань взаємовідношення держави з віруючими в Бога людьми, – не повинні братися в основу сучасної політики України».

Дівчата висловили солідарність з 25-річною мешканкою Бахчисараю Сусанною Ісмаїловою, що вимагає визнати затверджений наказом МВС №600 від 15.06.2006 р. «Порядок оформлення і видачі паспорта громадянина України» що суперечить ст. 3 закону «Про свободу совісті і релігійні організації», а також ст. 35 Конституцій, що гарантує громадянам можливість безперешкодно відправляти релігійні обряди.

У рішенні Окружного адміністративного суду Києва, що відхилив позов Ісмаїлової, за яким відповідачем виступало МВС України, – учасники конференції бачать прояв системної дискримінації мусульманок країни. Їх також обурює відсутність на процесі експертів, що розбираються у суті питання.

Відповіддю на обмеження з боку української влади повинна стати зростаюча громадська активність мусульманок, створення ними ефективно діючих жіночих громадських організацій.

Саме мусульманки, на думку доповідачок, стоять сьогодні на варті захисту ісламських цінностей від посягань псевдо-демократичного ліберального Заходу.

На закінчення учасницям конференції був показаний документальний фільм про протистояння мусульманок світу «загальносвітовій урядовій боротьбі проти хустки».

За підсумками конференції було вирішено направити Президентові України, прем'єр-міністрові країни, голові українського парламенту, уповноваженому з прав людини ВР України, міністрові юстиції України, голові МВС України, голові Державного комітету у справах національностей і релігій звернення з проханням вирішити зазначену проблему. Разом з тим був відкритий «марафон» зі збору підписів під зверненням.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Новини

В Криму пройде жіноча конференція, присвячена місцю хіджаба у демократичному суспільстві

В Меджлісі назвали «вкрай несправедливим» рішення київського суду у справі про хіджаб

Українські мусульманки продовжать боротьбу за право на хіджаб

Суд відмовив кримській мусульманці у праві фотографуватися на паспорт у хіджабі

«Справа про хіджаб» і «свобода» совісті в українському законодавстві

У Києві відбулося чергове слухання у справі про хіджаб

Статті

Хіджаб в Україні – тест на віротерпимість?

Чи несе хіджаб загрозу для України?

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.