Джемільов: Наші вимоги - повернути статус кримськотатарської мови та забезпечити представництво кримських татар в органах влади

Джемільов: Наші вимоги - повернути статус кримськотатарської мови та забезпечити представництво кримських татар в органах влади
01.03.2011
Оцініть статтю: 
(172 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Кримські татари виступають за повернення додепортаційного суспільно-політичного статусу кримськотатарського народу. «Наші вимоги - повернути статус мови та забезпечити представництво кримських татар в органах влади, принаймні, пропорційно до чисельності». Про це глава Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемільов заявив в інтерв'ю виданню Kyiv Post.

1«Майбутнє ми бачимо у складі України, але з широкою автономією. Тобто виступаємо за те, щоб повернули той же стан речей, який був до депортації. У 1921 році, коли створювалася автономна республіка, офіційними мовами в ній були кримськотатарська йта російська. У 1944 році народ депортували, ліквідували республіку. Наші вимоги - повернути статус мови та забезпечити представництво кримських татар у владі, принаймні, пропорційно чисельності ... Нам говорять - чому ви повинні мати такі права, якщо в Криму вас усього 12%? Але візьміть Карелію, там карелів 9%, але це Карельська республіка. Або Башкирія, 30% башкирів. Адже корінний народ зменшився внаслідок геноциду та депортації, наші права це не зменшує», - відзначив Мустафа Джемільов.

«Туреччина - це споріднений для нас народ. Я там казав, що ми хотіли би допомоги в будівництві шкіл. Усього в Криму є 15 шкіл, де діти можуть отримати хоч якісь знання рідної мови. Їх кількість треба збільшити мінімум в 10 разів», - закликав він.

«У цілому в Криму відбівається процес зменшення населення. А в татар приріст за рік становить 300-350 чоловік. Але це пояснюється тим, що в цілому решта населення Криму старше. Це завжди була зона пенсіонерів і чиновників, які доживали тут на дачах. Тому говорити про те, що стрімко зростає кількість татар не можна», - підкреслив глава Меджлісу.

На його думку, базування російського флоту в Криму становить небезпеку не з військової, а з політичної точки зору. «Російський флот не становить загрози, він у декілька разів поступається флоту Туреччини. Але там 23 тисячі військовослужбовців, громадян Росії ... Якщо розібратися, скільки людей із подвійним громадянством у Криму, то росіянам вже навіть вводити війська з Росії не треба, вони вже тут, на нашій території. Крім того, флот постійно морально підживлює сепаратистів у Криму. Тому ми говоримо про загрозу цілісності України», - заявив Джемільов.

«Звичайно, більше 75% російськомовних кримчан бачать своє майбутнє у складі РФ. Понад 80% з них - це післявоєнні переселенці та їхні нащадки. У них в Росії рідні, близькі. Ми розуміємо їх бажання повернутися на свою історичну батьківщину. Ми теж хотіли на батьківщину. Взяли валізи - і повернулися. А вони хочуть туди разом із Кримом», - підкреслив Мустафа Джемільов.

За матеріалами «Крымский мир»

Посилання на тему:

Новини

Джемільов побоюється погромів проти кримських татар

Джемільов назвав пожежу в мечеті під Сімферополем черговим актом вандалізму проти кримських татар

Лідер Меджлісу заявив про релігійні утиски та загрозу асиміляції кримських татар

Кримські татари бояться за своє майбутнє

Джемільов: у кримських татар є право ставити питання про незалежність

Ратифікація Харківської угоди може привести до розпаду України, - Меджліс

Мустафа Джемільов побоюється провокацій між татарами й росіянами

Статті

На що кримським татарам очікувати від нової влади?

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.