Багатоконфесійність України обумовлює виважену політику у релігійній сфері, - В. Янукович

1
Зустріч представників конфесій із Президентом України
21.04.2011
Оцініть статтю: 
(231 оцінка)
oksana
Зображення користувача oksana.

21 квітня в приміщенні Адміністрації Президента України відбулась зустріч Віктора Януковича з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО). В ході зустрічі Президент наголосив, що Україна є багатоконфесійною країною і запевнив у веденні виваженої політики у релігійній сфері. У свою чергу ВРЦіРО донесла до Глави держави спільне бачення конфесій основних проблемних питань державно-церковних відносин.

У своєму виступі В. Янукович зазначив, що «незважаючи на певну складність процесів розвитку релігійного середовища, в Україні утвердилися загальновизнані норми свободи совісті».

«Кожний громадянин має право сповідувати свою віру. Держава не втручається у справи релігійних громад, ставиться до них всіх з повагою, а свої стосунки з ними буде будувати виключно на чинній правовій базі. Так було, є і буде», – сказав Президент.

Віктор Янукович також заявив: «Україна є багатоконфесійною країною, що обумовлює проведення виваженої політики у релігійній сфері. Вона спрямована на створення сприятливих умов для діяльності релігійних організацій, забезпечення рівних прав і можливостей, утвердження терпимості та поваги між віруючими».

Глава держави додав, що за роки незалежності Україна зробила суттєві кроки для забезпечення належного статусу релігійних організацій.

«На сьогодні знято більшість обмежень у діяльності Церкви й закладено основи співробітництва держави і Церкви. На це націлена, зокрема, й реформа влади. На Міністерство культури України покладено функції проведення державної політики у сфері релігії. Упевнений, що така оптимізація роботи принесе корисні плоди», – сказав Віктор Янукович.

Президент відзначив, що для забезпечення права на свободу совісті надзвичайно важливим є розвиток відносин центральних і місцевих органів влади з релігійними організаціями у різних сферах. На його думку, широке поле роботи є зокрема в сфері освіти, трудових відносин, відповідної підтримки військових формувань.

Постійний діалог

У свою чергу Головуючий у ВРЦіРО Василь Райчинець передав Президенту України звернення, в якому викладене спільне бачення конфесій основних проблемних питань державно-церковних відносин.

У зверненні наголошується на важливості подальшого розвитку традиції діалогу та співпраці Всеукраїнської Ради Церков з Главою Української держави.

Зокрема мова йде про створення постійно діючого консультативно-дорадчого органу між Адміністрацією Президента та Всеукраїнською Радою Церков, що дозволить краще опрацьовувати актуальні питання та планувати стратегічний розвиток державно-конфесійних відносин.

Крім цього конфесії наголосили на необхідності активізувати діяльність Комісії з питань забезпечення реалізації прав релігійних організацій при Кабінеті Міністрів України, а також регіональних рад Церков і релігійних організацій при обласних державних адміністраціях.

Керівники конфесій звернулись з проханням до Президента відкликати доручення, надане Міністерству культури, про підготовку проекту нової редакції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

На їх думку, більш актуальним на сьогодні є ухвалення Концепції державно-конфесійних відносин в Україні, розробленої Центром Разумкова спільно з представниками конфесій та органів влади. Закладення концептуальних основ у сфері забезпечення свободи віросповідання дозволить зробити подальші кроки у напрямку оновлення базового законодавства для релігійних організацій.

ВРЦіРО пропонує за погодженням з конфесіями розробити та внести «точкові» зміни до галузевого законодавства, яке регламентує діяльність релігійних організацій в окремих сферах суспільного життя.

Зокрема мова йде про комплекс змін до законодавства України про освіту, спрощення процедури надання зареєстрованим релігійним організаціями неприбуткового статусу, запровадження інститут військового капеланства (душпастирства) в Збройних Силах України та інших військових формуваннях.

Окрім цього керівники конфесій також пропонують прирівняти тарифи на природний газ, електроенергію, гаряче та холодне водопостачання для релігійних організацій до найнижчого рівня диференційованих цін, які затверджені для населення, а також не застосовувати обмежень по обсягу споживання цих послуг.

Релігійні лідери України висловили сподівання, що зустріч Президента Януковича з Всеукраїнською Радою Церков «сприятиме подальшому розвиткові державно-конфесійних відносин на партнерських засадах та утвердженню духовно-моральних цінностей в Українському суспільстві».

За матеріалами ІРС

Посилання на тему:

Новини

Президент України своїм Указом ліквідував Держкомнацрелігій

Глави українських конфесій закликають Прем'єр-міністра Азарова до діалогу та конструктивної співпраці

Нова парламентська коаліція декларує утвердження свободи совісті й віросповідання

Новий Віце-прем’єр з гуманітарних питань: Нам слід пам'ятати, що Україна – поліетнічна країна

Лавринович: Україна – поліетнічна і полірелігійна країна

Спроби обмежити релігійні свободи зустрінуть серйозний опір, - Ю.Решетніков

Представники Уряду, Парламенту та громадськості проаналізували стан та тенденції державно-конфесійних відносин в Україні у 2009 році

Статті

Україна після президентських виборів: огляд головних подій 0

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.