У Криму знову намагаються розпалити міжконфесійний конфлікт

1
«Напевно це якась провокація», - переконаний М. Джемільов.
30.05.2011
Оцініть статтю: 
(294 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У Криму чергова спроба розпалити міжконфесійний конфлікт. Цього разу із жорстокого вбивства 19-ти річної дівчини. Низка ЗМІ розповсюдила повідомлення про здійснення вбивства нібито «кримськими ісламістами за порушення законів шаріату». В той же час у Головному управлінні МВС України в Криму категорично спростовують інформацію про те, що злочин був скоєний на релігійному ґрунті.

«Ніякого релігійного підтексту у даному злочині немає», - сказала у п'ятницю начальник центру громадських зв'язків ГУ МВС України в АРК Ольга Кондрашова.

Як стало відомо, правоохоронці встановили особу загиблої. Нею виявилася 19-річна студентка місцевого технікуму Катерина Корінь, яку близько тижня тому оголосили у розшук батьки. Смерть дівчини наступила у результаті відкритої черепно-мозкової травми, а також були помітні сліди задушення.

За підозрою у вбивстві затриманий 16-річний місцевий житель Білял Газієв, який навчався разом із дівчиною в одній групі.

Під час проведення первинного допиту хлопець дав свідчення, у яких визнав свою вину. Проте, згідно з інформацією т. в. о. начальника Радянського РО Дмитра Кратько, згодом затриманий від своїх свідчень відмовився.

Джемільов: Вбивця не має ніякого відношення до Ісламу

В інтерв'ю ТСН.ua лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемільов назвав інформацію про вбивство 19-річної дівчини «кримськими ісламістами за законом шаріату» провокацією і розповів, що вбивця не має ніякого відношення до Ісламу.

«Як я зрозумів, за словами батька, їх сім'ю можна віднести навіть до невіруючих, які і в мечеть ніколи не ходили. Батько - кримський татарин, ну формально вони вважаються мусульманами, але ніяким там ваххабізмом навіть і не пахло! Отже напевно це якась провокація», - підкреслив Джемільов.

Коли представники Меджлісу звернулися в міліцію разом із батьком затриманого, з'ясувалося, що після того, як Газієву прислали адвоката, хлопець відмовився від своїх первинних свідчень. Батькові він сказав приблизно наступне:

«Дядечки з міліції сказали мені, що ось так треба говорити... Я їм кажу, що не маю ніякого відношення, що я її тільки проводжав. Але мені міліціонери сказали ось так говорити», - розповів Джемільов.

За його словами, проти хлопця грає той факт, що у нього знайшли телефон загиблої і сліди крові на одязі. Правда, як показала експертиза, це були сліди його крові.

Регіонал: Провокація проти Меджлісу

В той же час нардеп-регіонал Василь Кисельов, який раніше очолював кримський осередок партії, не виключає, що ця провокація спрямована проти голови Меджлісу Мустафи Джемільова.

«Хлопчик, підозрюваний у здійсненні вбивства, добре навчався, був перспективним, а потім попав під поганий вплив. Наскільки я знаю, вбивць було троє, але чомусь він узяв відповідальність на себе. Але я б погодився з Мустафою Джемільовим, що, очевидно, хлопця використовували для розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Кому це вигідно? Там серед кримських татар ситуація неоднозначна: одні сприймають Мустафу Джемільова, інші ні. Ну, як завжди, боротьба за владу, за вплив на кримськотатарський народ йде, але я б не зупинявся на якійсь одній версії», — повідомив Кисельов.

Політолог: Міжконфесійний конфлікт у Криму розпалює Кремль

У свою чергу політолог Віктор Небоженко у коментарі ТСН.ua зауважив, що поширювати повідомлення про те, що в Криму скоюються злочини на релігійному ґрунті, вигідно російській владі.

«Росія готується до виборів, і нестабільна Україна вигідно відтінятиме результати діяльності московського тандему Путіна-Мєдвєдєва», — сказав Небоженко.

За словами політолога, Донецьк і Львів після перших провокацій швидко відійшли, тому включається новий чинник нестабільності, що дозволяє розгойдати український політичний човен — це кримський чинник, де будь-яка, найбезневинніша дія може перетворитися на джерело бунту. Услід за цим можна прогнозувати тільки міжконфесійні конфлікти, підкреслив Небоженко.

«Ось тоді ми точно переконаємося, що все, що відбувається, носить штучний характер. Але це не знімає відповідальності з нашої влади за те, що відбувається», — додав політолог.

Цікаво зауважити той факт, що, за даними ТСН.ua, вперше інформація про здійснення вбивства на релігійному ґрунті в Криму з'явилася не на українському, а на російському сайті «Свободная пресса».

В даний час порушена кримінальна справа за ознаками складу злочину, передбаченого ст. 115 ч.1 КК України, - умисне вбивство. Ведеться слідство.

За матеріалами «Інтерфакс-Україна» і ТСН.ua

Посилання на тему:

ЗМІ роздувають «міжрелігійний конфлікт» із убивства дитини психічнохворим

Міжконфесійна рада Криму звертається із закликом не допустити кровопролиття через вбивство 5-річного хлопчика

«Кримські козаки» закликають до помсти

Мустафа Джемільов побоюється провокацій між татарами й росіянами

Проросійські ЗМІ провокують татарофобські настрої в Криму

У Криму існує велике замовлення на міжетнічний конфлікт, - думка експерта

Міжконфесійні конфлікти у Криму роздмухують політики і медійники, - думка експерта

Міжетнічні проблеми у Криму створюються штучно

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.