Палестина: поворотна точка

1
У марші беруть участь 1400 чоловік з більш ніж 40 країн, які дійдуть до КПП «Ерез», що на кордоні між «Ізраїлем» і Газой, з вимогою припинити блокаду.
05.01.2010
Оцініть статтю: 
(271 оцінка)
oksana
Зображення користувача oksana.

Напередодні першої річниці з дня жорстокого ізраїльського нападу на Газу, що позбавив життя 1434 палестинців, ізраїльськими силами вбиті ще шість палестинців - у Газі й на Західному березі.

Півтора мільйона палестинців Гази борються за виживання в умовах нелюдської блокади, що почалася за півтора року до нападу на Газу 27 грудня 2008 року.

Більше того, ізраїльська блокада буде посилена за рахунок сталевого загородження, яке єгипетська влада споруджує вздовж кордону із Сектором Газа. Стіна, що зводиться на вимогу «Ізраїлю», будується при фінансовій участі США і за допомогою інженерних частин американської армії.

Ситуація на Західному березі також жалюгідна. Він як і раніше знаходиться у кільці численних контрольно-пропускних пунктів. Стіна, за допомогою якої «Ізраїль» намагається відокремити поселення і території Західного берега від інших палестинців залишається все такою ж неприступною. До того ж тривають розбіжності між палестинськими фракціями Фатх, який контролює Західний берег, і ХАМАС, що очолює Сектор Газа.

Надію на зміну ситуації до цих пір підтримують, хіба що, систематичні викриття ізраїльських безчинств проти палестинського народу. У 2009 році шановані експерти представили в ООН дві серйозних доповіді, в яких у черговий раз затаврували злочину «Ізраїлю».

У березні 2009 року Річард Фальк - спеціальний доповідач ООН з проблем окупованих палестинських територій - у доповіді Комісії ООН з прав людини назвав ізраїльську воєнну операцію у Газі «військовим злочином величезного розмаху». Голова групи експертів з розслідування війни у Газі Річард Голдстоун у вересневій доповіді розкритикував масове покарання народу Гази під час 22-денної ізраїльської агресії.

Незважаючи на підтримку доповіді Голдстоуна Генеральною Асамблеєю ООН, міжнародна громадськість не вжила проти «Ізраїлю» ніяких дій. Причина очевидна. Уряд Сполучених Штатів і його європейські союзники у жодному разі не збираються допустити, щоб ізраїльські лідери попали на лаву підсудних. Інші впливові держави просто не готові «лізти на рожен» за палестинську ідею.

Більшість арабських і мусульманських країн, якщо відставити убік їхні міркування і голосування в ООН, не діють, побоюючись протистояння з Америкою в основному через свою залежність від США у політичному або економічному плані. Тому, в остаточному підсумку, палестинцями доводиться покладатися тільки на окремі сили у міжнародному співтоваристві.

Після кривавих подій у Газі такі організації як Міжнародний Комітет Червоного Хреста, Oxfam і Міжнародна Амністія (Amnesty International) на повний голос заявили про свій осуд нещадної політики Ізраїлю щодо окупованої Палестини. Принципову позицію щодо дотримання прав палестинців зайняли й окремі журналісти, наприклад малайзійський оглядач Шаханааз Хабіб.

У Великобританії Союз студентів Університету Суссексу оголосив бойкот ізраїльським товарам у рамках міжнародної кампанії, що домагається санкцій проти «Ізраїлю» з метою змусити його припинити окупацію Палестини. Британськими студентськими організаціями подібні заходи вживаються вперше.

Навіть у самому «Ізраїлі» такі організації як «Медики за права людини» (Physicians for Human Rights) і «Порушити мовчання» (Breaking the Silence), куди входять ветерани ізраїльської армії, обвинуватили свій уряд у порушенні міжнародного законодавства і попранні женевських конвенцій.

Однак найвагомішою цивільною ініціативою став Марш за свободу Гази (Gaza Freedom March) і гуманітарний конвой «Віва Палестина» (Viva Palestina), які направляються у Газу. У марші беруть участь 1400 чоловік з більш ніж 40 країн, які дійдуть до КПП «Ерез», що на кордоні між «Ізраїлем» і Газою, з вимогою припинити блокаду. Конвой складається з 220 автомобілів, які везуть у Газу гуманітарну допомогу - продовольство, медикаменти і предмети першої необхідності.

Невідомо, чи вдасться активістам втілити у життя задумане, їхня ініціатива є поворотним пунктом у боротьбі за палестинську незалежність. Вони можуть надати руху ряду нових ініціатив, мобілізувавши людей з різних країн світу на дії задля досягнення однієї з найблагородніших ідей нашого часу.

Доктор Чандра МУЗАФФАР, президент Міжнародного руху за справедливий світ (JUST), Малайзія.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Новини

Правозахисні організації стверджують, що світ зрадив Газу

Правозахисники гостро критикують «Ізраїль»

«Le Temps»: Палестинцям є за що ображатися на світ

Статті

Формула ХАМАС. Як перемагають сильні духом

Неспростовні факти про ХАМАС і війну в Газі

Ісмаїл Ханійя: "Моє послання Заходу..."

Бойню в Газі повинен розбирати міжнародний трибунал

Російський політолог: Боротьба палестинців - це боротьба за пріоритет цінностей християнства й ісламу над новим типом фінансового матеріалізму і фашизму

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.