В Криму закликають заборонити читання азану через гучномовці у нічний час

1
Якщо раніше ксенофобія певної частини німецького населення була направлена на “інородців” взагалі, то після 11 вересня 2001 року вона сфокусувалася на мусульманах.
1
«Тут азан читається вже років 20, і таких скарг не виникало, тому з населенням ніяких проблем немає», - Айдер Ісмаїлов.
1
1
17.12.2009
Оцініть статтю: 
(198 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

В Криму закликають заборонити використання звукопідсилювальної апаратури при читанні азану у нічний час, тому що це створює високий рівень шуму біля мечеті і викликає невдоволення місцевих жителів. Про це в інтерв'ю Новому каналу повідомила начальник ділянки комунальної гігієни СЕС Ніна Берестань.

«Зараз у всіх мечетях співає не муедзин, а запрошення йде через тільки лише динаміки. Перевищення йде через динаміки, ми порушували питання, ще у 2008 році пропонували заборонити використати звукопідсилювальну апаратуру в нічний час», - розповіла Н. Берестань.

Азан читають шість разів на добу. Для оповіщення про настання часу обов’язкової молитви, муедзин - служитель мечеті, піднімається на галерею мінарету, повертається обличчям вбік Кааби і, торкаючись великими пальцями рук мочок вух, починає заклик до молитви.

В часи пророка Мухаммада азан читався винятково силою власного голосу. З розвитком науки і техніки, а також для того, щоб азан могли чути якомога більше мусульман, для заклику на молитву почали використовувати звукопідсилювальну апаратуру.

Як розповів телеканалу заступник Муфтія мусульман Криму Айдер Ісмаілов, «раніше мечетей було багато, і такої апаратури не було. І тому мулла піднімався на мінарет і читав. Зараз мечетей мало, а крім того розвиток науки і техніки, тому потреби підніматися на мінарет немає».

Однак на думку кримських немусульман, що проживають поблизу мечеті, використання гучномовців для читання азану у нічний час і, особливо, рано вранці, створює певні незручності.

«5 ранку - це сон. Дуже хочеться спати. Прокидаєшся так, здригаєшся. Дуже голосний звук пронизуючий. І чекаєш коли це закінчитися. Внучка, вони два дні жили, вона просто не спала, вона вередувала, вона просипалася, і потім вона просто заснути не могла», - скаржиться жителька Сімферополя Марина Курнакова.

У Духовному управлінні мусульман Криму запевняють, що ніяких проблем з місцевим населенням не виникає. «Тут азан читається вже років 20, і таких скарг не виникало, тому з населенням ніяких проблем немає», - відзначив А. Ісмаїлов.

Згідно офіційних вимірювань санепідемстанції, рівень шуму біля мечеті досягає 80 децибелів. А санітарні норми встановлюють припустимий рівень шуму вдень 40, а вночі не більше 30 децибел. Крім того, за законом гучний шум з 22-х до 7 годин ранку є адміністративним правопорушенням. У цей час заборонені голосний спів і крики, а також користування звукопідсилювальною апаратурою.

Питання заклику на молитву успішно вирішується у Ялті, де в місцевій мечеті ранковий азан читається без застосування гучномовців - винятково живим голосом муедзина.

За матеріалами Нового каналу

Посилання на тему:

Азан звучить по всій Землі 24 години на добу

Діяльність закордонних організацій не веде до захоплення ісламу в Криму

Кримські татари стурбовані результатами рефередуму проти будівництва мінаретів

Сімферопольські комуністи проти будівництва Соборної мечеті на Ялтинській

Міжетнічні проблеми у Криму створюються штучно

Ісламський екстремізм у Криму - це міф, - муфтій Саід Ісмагілов

Розгляд питання про будівництво мечеті у Кировському відклали

Сімферопольські депутати свідомо затягують питання будівництва Соборної мечеті, - Р. Чубаров

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.