Джиммі Картер: Газа має бути відновлена прямо зараз

1
Джиммі Картер, Ісмаїл Ханія і палестинські діти, що втратили батьків під час ізраїльської бойні у секторі Газа. 16 червня 2009 року (Фото REUTERS)
12.02.2010
Оцініть статтю: 
(316 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Я побував у Газі після спустошливої січневої війни і на власні очі бачив людей, що залишилися без будинків і тулилися у тимчасових наметах під синтетичними ковдрами або серед уламків своїх колишніх будинків. Більше не можна чекати відновлення мирного процесу - людські страждання треба припинити негайно.

Загальновизнано, що мирний процес на Близькому Сході зайшов у глибокий глухий кут, якщо взагалі не помер. Розширення ізраїльських поселень на території Палестини триває, а лідери Організації Визволення Палестини відмовляються відновлювати мирні переговори, якщо будівництво поселень не буде заморожено, і жодна арабська або ісламська країна не погодиться на будь-яку всеосяжну угоду, поки «Ізраїль» зберігає контроль над Східним Єрусалимом.

Заперечення США гальмують спроби Єгипту усунути суперечності між ХАМАСом і Фатхом, які можуть продовжитися до виборів 2010 року. В цій патовій ситуації лідери ОВП вирішили, що президент Махмуд Аббас залишатиметься при владі до проведення виборів, однак багато палестинців не згодні з цим рішенням.

Хоча Сирія та «Ізраїль» за правління Ольмерта за допомогою Туреччини майже досягли угоди, нинішній прем'єр Беньямін Нетаньяху відмовився від посередницьких послуг Туреччини у вирішенні суперечки щодо Голанських висот. А в найближчому майбутньому іншого посередника не передбачається.

Генеральна Асамблея ООН схвалила доповідь своєї комісії з прав людини, що закликала «Ізраїль» і палестинців провести розслідування за звинуваченнями у військових злочинах, скоєних під час останньої війни в Газі, однак надії на позитивний відгук, здається, невеликі.

Підіб'ємо підсумки: резолюції ООН, Женевські конвенції, попередні домовленості між «Ізраїлем» і палестинцями, мирна ініціатива арабських країн і офіційний політичний курс США та інших держав ігноруються.

У той же час знесення арабських будинків, розширення ізраїльських поселень у Східному Єрусалимі та на Західному березі, а також впертість палестинців ставлять під сумнів будь-які реальні перспективи миру.

Жителі блокадної Гази переживають ще одну зиму, і їхні страждання є проблемою, що вимагає невідкладного вирішення. Я побував у Газі після спустошливої січневої війни і на власні очі бачив людей, що залишилися без будинків і тулилися у тимчасових наметах під синтетичними ковдрами або серед уламків своїх колишніх будинків.

Незважаючи на всі гарантії палестинських лідерів і міжнародних гуманітарних організацій, що запевняють у тому, що імпортовані матеріали не будуть використовуватися у військових цілях навіть для оборони, «Ізраїль» все одно не допускає ввезення до Гази цементу, пиломатеріалів і склопакетів. США та інші країни змирилися з цією ситуацією, навіть не спробувавши чинити тиск для її виправлення.

Я обговорював способи надання допомоги громадянам Гази з низкою арабських та європейських лідерів, і всі вони відповідали одне й те саме: ізраїльська блокада робить неможливою будь-яку допомогу. Донори кажуть, що вони надали величезні кошти на будівництво шкіл, лікарень і фабрик, які були знищені прицільними бомбовими і ракетними ударами за кілька годин. Не маючи міжнародних гарантій, вони вже не хочуть ризикувати в майбутньому.

Настав час усвідомити той факт, що за минулі тридцять років жодна країна не змогла або не захотіла знайти вихід з глухого кута і переконати ворогуючі сторони підкоритися міжнародному законодавству. Більше чекати не можна. «Ізраїль» вже давно каже, що не буде вести переговори з «терористами», але тероризму немає вже рік, як і переговорів.

Президент Обама пообіцяв активну участь американського уряду, проте досі не тільки не розпочалися офіційні мирні переговори, але навіть не було вироблено комплексного механізму досягнення миру. Разом або окремо, але світові держави повинні діяти.

Нові надії з'явилися 8 грудня, коли міністри закордонних справ ЄС ще раз підтвердили давно схвалені світовою спільнотою базові пункти мирних переговорів, у тому числі про повернення «Ізраїлю» в межі кордонів, що існували до 1967 року, до тих пір, поки будуть укладені нові угоди з палестинцями.

Тиждень потому новий шеф ЄС із зовнішньої політики баронеса Кетерін Ештон знову і більш чітко озвучила це рішення глав європейських зовнішньополітичних відомств і закликала міжнародний Квартет відновити діяльність з новими силами. Без сумніву, ця позиція відкриває багатообіцяючі перспективи.

Президент Обама справедливо наполягав на «дводержавному вирішенні» і повному заморожуванні поселень як на основних умовах переговорів. Оскільки «Ізраїль» відмовився від заморожування, без якого палестинці не будуть вести переговори, для учасників Квартету - США, ЄС, Росії і ООН - було б логічно в якості наступного кроку підтримати пропозицію Обами, оголосивши будь-яке подальше будівництво поселень незаконним і відмовитися накладати вето на резолюції Ради Безпеки ООН, що засуджують поселення. Це може стримати «Ізраїль» і привести палестинців за стіл переговорів.

У той же час Квартет повинен об'єднатися з Туреччиною і запросити Сирію та «Ізраїль» до обговорення рішення суперечки щодо Голанських висот.

Відмовившись від осуду будь-якої зі сторін конфлікту, Квартет також повинен почати відновлення Гази, організувавши надання допомоги під наглядом діючого нині спеціального посланника, простежити за виконанням умов перемир'я між «Ізраїлем» і ХАМАСом і виступити посередником для відкриття кордонів. Благання людей, що залишилися без даху над головою, мають бути негайно почуті.

Прийшов час рішучих дій, час пробачення, відновлення дружніх відносин та миру.

Джиммі КАРТЕР - 39-й президент США (1977-1981), від Демократичної партії.

За матеріалами guardian.co.uk (переклад «Іслам для всіх»)

Посилання на тему:

Новини

Джиммі Картер вимагатиме від Обами виключити ХАМАС зі списку терористичних організацій

Статті

Тарік Рамадан: Єгипет/Палестина - Стіна ганьби

Палестина: поворотна точка

Чи можуть влаштувати геноцид жертви голокосту?

Формула ХАМАС. Як перемагають сильні духом

Чому ізраїльтяни вже програли війну

Неспростовні факти про ХАМАС і війну в Газі

Бойню в Газі повинен розбирати міжнародний трибунал

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.