Виставка у Лондоні демонструє внесок мусульманських учених у розвиток західної цивілізації

1
Експозиція виявляє плідні і часом несподівані зв'язки між представниками науки західної і східної цивілізацій
15.06.2011
Оцініть статтю: 
(287 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

9 червня у Королівському товаристві в Лондоні відбулося урочисте відкриття нової виставки «Арабське коріння» (Arabic roots), яка розповідає про зв'язок першовідкривачів і вчених мусульманської цивілізації з найвидатнішими британськими вченими 17 століття.

Почесними гостями на церемонії став британський міністр культури Ед Вейзі (Ed Vaizey) та вельмишановна шейха Моза з Катару, повідомляє «Іслам для всіх» з посиланням на 1001inventions.com.

На виставці представлені рідкісні книги, наукові інструменти і листування, що свідчать про те, як мусульманська цивілізація вплинула на такі ключові фігури британської науки, як Едмунд Хеллі (Edmund Halley) і Роберт Бойль (Robert Boyle).

«Забута історія»

Виступаючи на церемонії відкриття, вельмишановна шейха Моза підкреслила важливість налагодження таких зв'язків у сучасному світі. «Цього можна досягти тільки завдяки таким великим умам, як ті, про яких розповідає ця виставка. Співробітництво між Заходом і Сходом має ключове значення», - сказала вона.

Куратор виставки доктор Рім Туркмані (Rim Turkmani) підкреслила, що сучасне британське суспільство в цілому має слабке уявлення про культурні здобутки арабського світу, хоча «до складу Королівського товариства в ті роки ... входили троє вчених із арабського світу».

«Ця забута історія свідчить про багату традицію спілкування двох абсолютно різних культур і показує, що тоді - як і зараз - співпраця, попри мовні та культурні бар'єри, здатна принести прекрасні плоди», - зазначила вона.

Виставка «Арабське коріння» організована на кошти Фонду Катару (Qatar Foundation), а дослідження проводила британська НДО «Фонд науки, технології та цивілізації» (FSTC). Зусиллями тієї ж організації була підготовлена всесвітньо відома пересувна експозиція «1001 винахід», що зараз працює в Каліфорнії.

Приклад плідної співпраці

Нинішня виставка розповідає про витоки різних наукових відкриттів, у тому числі в галузі медицини. Наприклад, загальновідомо, що першим вакцинацію проти інфекційних захворювань зробив Едвард Дженнер (Edward Jenner) наприкінці 18 століття. Відвідувачі виставки дізнаються, що це стало можливим завдяки працям арабських і мусульманських учених, які також підготували грунт для великих наукових відкриттів в області астрономії та інших наук.

Коли в середині 18 століття епідемія віспи майже спустошила Лондон, члени Королівського товариства звернулися за допомогою до своїх колег із арабського світу. У листах, які вперше представлені до уваги широкої публіки, посол у Тріполі Кассем Альгіада Ага (Cassem Algiada Aga) описав практику щеплень, що століттями застосовувалася в Північній Африці і на Близькому Сході.

У листах Аги викладена цінна інформація з перших рук про безпеку щеплень, у той час як європейці не довіряли і боялися цієї практики. Ага став третім членом Королівського товариства після Мохаммеда ібн Хадду (Mohammed Ibn Haddu) і Бен-Алі Абгалі (Ben Ali Abgali).

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Новини

Хілларі Клінтон представила «1001 відкриття» ісламської цивілізації в Каліфорнії

Досягнення мусульманської наукової думки вперше представлені у Лондонському музеї

Бі-Бі-Сі зняла телесеріал про «золоту добу» ісламської культури

Статті

Ісламська цивілізація повинна бути відкрита заново

Світло зі Сходу. Європейський Ренесанс як породження мусульманської культури

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.