Берлінський музей ісламського мистецтва бореться з упередженнями проти ісламу

1
Фасад палацу Мшата, VIII століття. Був виявлений у 1840 на території сучасної Йорданії і подарований імператорові Вільгельмові II османським султаном Абдул Хамідом II. Нині це основний експонат берлінського музею ісламського мистецтва
29.01.2010
Оцініть статтю: 
(386 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Берлінський музей ісламського мистецтва у найближчі роки вдвічі збільшиться у своїх розмірах, щоб вмістити одну з найбільших західний експозицій даної тематики. Керівництво музею сподівається, що його розширення допоможе у боротьбі з упередженнями проти ісламу.

Штефан Вебер, призначений директором музею у лютому 2009 року, говорить, що експозицію розширять на 3 тисячі квадратних метрів. Її план буде зручнішим для сприйняття глядачами, серед яких не лише мусульманські іммігранти, а й немусульмани, пише «Іслам для всіх» з посиланням на thenational.ae.

«Ми хотіли б стати символічним домом для чотирьох мільйонів мусульман, що проживають у Німеччині, багато з яких відносно мало знають про свою культурну спадщину, - сказав Вебер. - Ми хотіли б донести до них, що вони можуть пишатися своєю культурою, і що у Німеччині існує місце, де піклуються про їхню спадщину».

Музей був створений у 1904 році, він знаходиться на території знаменитого берлінського музею Пергамон. Виставка включає предмети мистецтва й архітектури ісламського світу, що датуються періодом з VII по XIX ст., які привезені з різних країн від Іспанії до Індії.

Основним експонатом музею є гігантський фасад палацу Мшата, викопаний з-під землі у 1840 році на території сучасної Йорданії. Фрагмент фасаду був подарований імператорові Вільгельмові II османським султаном Абдул Хамідом II. Інші важливі експонати - різьблений дерев'яний купол з Альгамбри, створений приблизно у 1320, а також міхраби XIII століття, колекція килимів і зразків каліграфії.

Гордістю колекції музею є «кімната з Аллепо». Це дерев'яна стіна з будинку торговця, що жив у сірійському місті Аллепо приблизно у 1600 році. Стіна, що повністю збереглася, покрита письменами на арабській і перській мовах.

За словами директора музею, керівництво збирається провести перепланування музею, відмовившись від існуючого сьогодні поділу експозиції за династіями, що мало зрозуміло західним глядачам. У майбутньому предмети будуть зібрані залежно від географічної і хронологічної приналежності.

«Нині існує спрощене поняття про ісламську культуру, а ми хочемо показати її багатство і розмаїтість», - говорить Фебер.

Він підкреслює, що сьогодні боротьба з нав'язаними політиками упередженнями проти мусульман особливо актуальна. «Складно сказати, який вплив має наша виставка, але щороку до нас приходить понад 500 тисяч відвідувачів, тому, я вважаю, ми можемо боротися із забобонами».

Світова тенденція переоцінки ісламської спадщини

Реорганізація музею відповідає сучасній світової тенденції перегляду і переоцінки ісламської спадщини, які уже були проведені у скарбницях ісламського мистецтва музеїв у Копенгагені, Афінах, Лондоні, Каїрі та Торонто. Найбільша світова колекція ісламської тематики була представлена наприкінці 2008 року, коли відкрився Музей ісламського мистецтва у столиці Катару Досі. Автором будівлі музею став видатний архітектор сучасності Йо Мінг Пій.

Директор берлінського музею висловив свою незгоду з недавнім рішенням керівництва музею Метрополітен у Нью-Йорку зняти більшість зображень пророка Мухаммада (мир йому і благословення!) після протесту ряду консервативних мусульман.

У розширеному берлінському музеї ісламського мистецтва вистачить місця для того, щоб представити вдвічі більше експонатів, ніж зараз. Більшість з них будуть взяті із запасників музею, де зберігається 50 тисяч предметів. Крім того, експозиція поповниться за рахунок одного з найзнаменитіших приватних зібрань, колекції Едмунда де Унгера, так званої «колекції Кейра», у якій представлені зразки каліграфії, кераміка, книги і металеві вироби майстрів Центральної Азії, Ірану, Іраку, Сирії, Єгипту і Туреччини.

Згідно з договором, підписаним у минулому році, близько 1500 предметів, зібраних угорським колекціонером, переїдуть у Берлін, де перебуватимуть протягом найближчих п'ятнадцяти років.

Ісламська експозиція буде розширена у рамках проекту з відновлення і переплануванню музею Пергамон. На проведення робіт, що завершаться до 2019 року, федеральний уряд виділив 351 мільйон євро.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Досягнення мусульманської наукової думки вперше представлені у Лондонському музеї

Ісламська виставка в Індії викликає величезний інтерес

Мистецтво кримських татар у контексті світового ісламського мистецтва

У Мецці проходить фестиваль ісламського мистецтва

Шедеври каліграфії Османської імперії будуть представлені на виставці в Іспанії

У Лондоні пройде виставка ісламської спадщини

Ісламський пам'ятник занесений до скарбів світової культури

Насолодитися красою слова... Ісламська каліграфія на виставці у Москві

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.