Британський музей розповість про історію хаджу

Британський музей розповість про історію хаджу
25.07.2011
Оцініть статтю: 
(335 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

Британський музей відкриває у 2012 році експозицію «Хадж: подорож у серце ісламу», присвячену великому паломництву в Мекку. Виставка об'єднає історичні реліквії і зразки сучасного мистецтва.

Директор музею Ніл Макгрегор вважає, що виставка допоможе відвідувачам з усього світу поглибити знання про історію і цінності хаджу.

Він відзначив своєрідність хаджу як єдиного мусульманського обряду, у якому у жодному разі не можуть взяти участь не-мусульмани, і сказав, що крім духовного феномена паломництво в Мекку стало також і культурним.

Організація хаджу, за словами Макгрегора, - «одне з найбільших організаційних досягнень усіх часів».

На основі експонатів будуть розкриті сутність і культурна цінність хаджу - одного з п'яти стовпів ісламу.

Крім предметів, що представляють історичну цінність - рукописів, тканин, археологічних зразків, фотографій - на виставці будуть представлені роботи сучасних художників із Саудівської Аравії.

Так, художник Ахмед Матер представить свою інсталяцію з магнітом і металевими ошурками, які символізують відповідно священну Каабу й прочан, що у величезній кількості здійснюють навколо неї обхід під час хаджу.

Шадія Алем, інший арабський художник, який раніше виставлявся на Венеціанському бієнале цього року, створить у спеціальній кімнаті ілюзію перебування у Мецці за допомогою трансляції молитви «лаббайк», яку промовляють прочани під час деяких ритуалів хаджу.

Крім предметів мистецтва, враження відвідувачів виставки доповнять більш «приземлені» експонати - квитки на різні заходи, пов'язані з хаджем, і щоденники прочан.

За матеріалами «ІсламНьюз»

Посилання на тему:

Хадж крізь віки - виставка у Малайзії

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.