Рідкісна шахова фігура в арабській стилістиці знайдена археологами в Норвегії

Нещодавно норвезькі вчені заявили про сенсаційну археологічну знахідку в Тьонсбергу — їм вдалося виявити рідкісну і багато прикрашену шахову фігуру, виконану в арабській стилістиці. Конструкція фігури має абстрактну форму і виготовлена ​​відповідно до ісламської традиції, де існувала заборона на об’ємні зображення живих істот, зокрема і людські фігури.

Про це йдеться в публікації на сайті Норвезького інституту досліджень культурної спадщини (NIKU) з посиланням на слова керівника проекту з розкопок в NIKU Ларса Гаугестена.

Як повідомляється, археологи виявили маленьку середньовічну шахову фігуру в грудні 2017 року під час розкопок на воротах Андерса Медсенса в Тьонсбергу.

Тьонсберг — місто, засноване в IX столітті, вважається найдавнішим не тільки в Норвегії, але і у всій Скандинавії (історико-культурний регіон на півночі Європи, що охоплює Скандинавський півострів, півострів Ютландія та прилеглі острови. Традиційно Скандинавія включає три країни — Швецію, Норвегію і Данію). Тому інтерес істориків та археологів до цього міста недивний.

Восени 2017 року Норвезький інститут досліджень культурної спадщини здійснював археологічні розкопки в районі, де нині знаходиться центр міста, а в середні віки (з ХII до XV ст.) була околиця Тьонсберга. Під час робіт недалеко від Королівського маєтку і колишньої церкви Святого Лаврентія були виявлені кілька будинків і вулиць, кераміку, металеві вироби, гребені, роги і ціла низка артефактів, які можуть бути пов’язані з середньовіччям.

І в центрі всього цього — рідкісна шахова фігура. Археологів найбільше зачаровує стилістика, в якій вона виготовлена ​​— вони називають її «арабська модель». Шахова фігурка виконана з рогу, має циліндричну форму з виступаючим фрагментом — «носом» поверху. Висота виробу становить 30 мм, а діаметр — 26 мм. Для стійкості на шахівниці всередину фігури стародавні майстри помістили свинець. Фігурка багато прикрашена колами на дні, має кілька точкових кіл з боків і нагорі. Виступ зверху має два точкових кола.

— Жодні попередні археологічні знахідки з Тьонсбергу не мають таких деталей, що підкреслює, що ця шахова фігура є унікальним об’єктом, — каже Гаугестен.

Як зазначається, гра в шахи прийшла в арабський світ після завоювання Персії в VII столітті і потім з маврами до Х століття потрапила в Іспанію, звідки швидко поширилася на північ і незабаром стала відома в Скандинавії.

Найстаріша подібна знахідка в скандинавському регіоні — з Лунда, Швеція, її вік датується останньою половиною XII століття. Вона схожа на знахідку з Тьонсбергу, зазначає Гаугестен.

Довідка:

У сазі про короля Гаральда ісландський хроніст Сноррі Стурлусон пише, що Тьонсберг був заснований до битви поблизу Гафрсфорда (Hafrsfjord), що відбулася 872 року. Датою заснування міста почали вважати 871 рік, а в 1871-му було відсвятковане тьонсберзьке 1000-річчя. У 1987 році в центрі міста були знайдні руїни ранньосередньовічного монастиря, а під ними — ще давніші поховання вікінгів, які дату підтвердили.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.