У Харкові проходить виставка «Кримський стиль»

1
Виставка проходить в рамках масштабного проекту «Кримський стиль», мета якого - відродити традиційне мистецтво татар. (Фото: filamento.com.ua)
22.03.2010
Оцініть статтю: 
(312 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Розшиті золотими нитками футляри для Корану, дивні керамічні блюда, килими з химерними візерунками, молитовні килимки... У харків'ян з'явилася можливість доторкнутися до стародавньої культури кримських татар.

Вперше за двохсотрічну історію Харківського художнього музею тут відкрилася виставка декоративно-прикладного мистецтва кримсько-татарського народу. В експозиції - барвисті роботи майстрів творчого об'єднання «Чатир-Даг»: візерунчасті килими, сяючі золотом яскраво-червоні оксамитові татарські вбрання, дивовижні керамічні блюда, вишиті панно, кожушки, жилетки і тюбетейки, браслети з повсті, яскраві піали, екзотична мідна джезва для кави, розшиті бісером браслети з повсті, найтонші срібні ювелірні прикраси. У кримському мистецтві вигадливо переплелися тисячоліття і найдавніші цивілізації.

- Це приголомшливе мистецтво, - запевняє ініціатор виставки, керівник зразкового колективу «Ізостудія «Колібрі» Центру дитячої творчості № 1 Наталя Горошко. - Ця виставка просякнута запахами і фарбами справжнього Криму. Вражають тонкістю татарська срібна тканина і вишивки на повсті, дуже цікава кераміка, розписана рідким склом.

Виставка проходить в рамках масштабного проекту «Кримський стиль», мета якого - відродити традиційне мистецтво татар, ознайомити з ним якнайбільше людей.

Автор і куратор проекту - член Національної Спілки художників України, член Національної Спілки народних майстрів України Мамут Чурлу - займається мистецтвом виготовлення килимів більше 20 років. Традиційні кримські килими натуральні: їх роблять з овечої вовни, а дивовижну палітру створюють з допомогою рослинних барвників.

- Фарбувати нитки можна практично будь-якими рослинами, - говорить Мамут Чурлу. - Цибулиння, наприклад, дасть і жовтий, і рудий, і більш глибокі коричневі тони. А щоб фарби не вилиняли і не вигоріли - вони закріплюються солями металів.

Навіть не натуральні, здавалося б, блакитний і синій кольори татари «беруть» у рослин.

- Єдиний у світі синій барвник - індиго, - посвячує в таїнства виготовлення килимової краси Мамут Чурлу. - Він росте в тропіках, і я виписую його з Німеччини та фарбую за дуже складною технологією.

Експозицію прикрасив і розкішний білий весільний фес - він зроблений за технікою батік. До фесу додається хустка, яку традиційно надягають нареченій. Чим молодша наречена - тим коротша повинна бути хустка, попереджає художник.

Почесне місце на виставці займають дивовижні декоративні блюда молодого майстра Рустема Скибіна. Рустем привіз до Харкова і справжні татарські барабани: вони керамічні та обтягнуті натуральною шкірою.

Рустем - автор і яскравої розписної посудини з величезного грушоподібного гарбуза-горлянки.

- Всередині вона порожня, а щоб використати її як посудину, з гарбуза зрізають верхню частину, вичищають і просмажують в олії. Її форма створена не тільки природою: гарбуз формують під час вирощування, обв'язуючи мотузками, - ділиться технологією Рустем Скибін.

Виставка «Кримський стиль» експонуватиметься у виставковому залі художнього музею до 8 квітня.

За матеріалами «Вечірній Харків»

Посилання на тему:

Виставка пам'яті великого кримськотатарського майстра відкрилася у Сімферополі

Мистецтво кримських татар у контексті світового ісламського мистецтва

У Кримськотатарському музеї мистецтв відкрилася виставка «Золотої голки творіння»

Угорщина повернула Криму зразки культурної спадщини кримських татар

Перший крок до відродження мистецтва каліграфії у Криму

Виставка «Кримський стиль» відкрилася у Сімферополі

Кримські татари вирішили пропагувати своє мистецтво

Кримський стиль

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.