Будівництво «мега-мечеті» в Марселі викликало неоднозначну реакцію мусульман

1
Займаючи ділянку в 92,5 тисячі квадратних футів, мечеть стане найбільшою мечеттю країни.
12.02.2010
Оцініть статтю: 
(197 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У другому найбільшому місті Франції, яке є «воротами» в північну Африку і Середземномор'я, проживає майже чверть мільйона мусульман. Багато років вони молилися в колишніх приміщеннях магазинів, гаражів і підвалів. Після декількох десятиліть роботи над проектом, у квітні на північному боці бухти, нарешті, розпочнеться будівництво головної мечеті. Займаючи ділянку в 92,5 тисячі квадратних футів, вона стане найбільшою мечеттю країни.

Будівлю буде збудовано на кошти донорів із Саудівської Аравії та Алжиру, які пожертвували 60 мільйонів доларів. Міська влада видала дозвіл на будівництво, не дивлячись на два позови правих організацій, які намагалися блокувати проект.

Як пише «Іслам для всіх» з посиланням на edition.cnn.com, просторий молитовний зал мечеті зможе вмістити до 7 тисяч віруючих. З поваги до світської традиції і для забезпечення спокою місцевих жителів, з мечеті не звучатиме заклик до молитви. Замість азану служителі мечеті збираються використовувати фіолетовий ліхтар, який буде запалюватися п'ять разів на день.

Для багатьох будівництво мечеті є наочним свідченням того, наскільки виросла мусульманська громада у Франції і наскільки важливо для неї зберегти свої культурні та релігійні традиції.

У Франції проживає найбільша мусульманська громада Європи, при цьому на шість мільйонів віруючих тут припадає менш ніж 2,5 тисяч мечетей і молитовних будинків.

Вже кілька місяців у країні ведуться загальнонаціональні дебати про те, до якої міри світська країна повинна увібрати в себе мусульманську самобутність, не підриваючи принципу відділення церкви від держави. У 2004 році, намагаючись захистити секуляризм, французький уряд прийняв закон про заборону хіджабу та інших релігійних символів у державних школах.

Зараз у французькому парламенті проходять слухання звіту комісії, що вивчала необхідність і можливості заборони нікаба.

«Величезна мечеть потрібна не мусульманам»

З приводу будівництва мечеті в Марселі думки місцевих мусульман розділилися. Згідно з останніми опитуваннями, лише 57% підтримують будівництво «мега-мечеті», яке повинно закінчитися в 2011 році.

Французький мусульманський активіст і письменник Юсеф Маммері виступає проти розміщення мечеті на місці колишньої скотобойні, яка розташовувалася в одному з найбідніших районів міста.

На його думку, мега-мечеть «не буде мати нічого спільного з духовністю». Він упевнений, що, «привертаючи багато уваги, вона, водночас, приверне і дух конфлікту і протистояння».

Письменник каже, що мусульманська громада вважала би за краще молитися в менш помпезному будинку. Член Об'єднаної Ради Мусульман Марселя сумнівається, що мечеть взагалі буде коли-небудь збудована, оскільки плани її спорудження виношуються ще з 1937 року, коли на узбережжі Марселя був зведений пам'ятник на честь ветеранів-мусульман, які воювали за Францію.

«Величезна мечеть потрібна не мусульманам», говорить Маммері в інтерв'ю CNN. «Вона потрібна урядові, щоб підтримати репутацію міста як центру космополітизму, етнічної різноманітності й гармонії».

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Мечеть у Марселі як зосередження європейських страхів

Профільний комітет рекомендував французьким депутатам заборонити паранджу

В парламент Франції внесений законопроект про заборону нікабу

54% французів вважають, що іслам сумісний із цінностями французького суспільства

Париж перепише закони заради можливостей ісламського банкінгу

Ісламські фінанси активно розвиваються у Франції

В басейнах Франції заборонили плавати у «буркіні»

Франція: іслам на робочому місці

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.