Мусульманський світ б'є на сполох з приводу зміни клімату

1
Для нафтових королів не викликала б труднощів виплата закяту тим, хто знаходиться на передньому краї боротьби зі змінами клімату, наприклад Мальдівським островам і Бангладеш.
19.02.2010
Оцініть статтю: 
(384 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Виступаючи на зустрічі організації ісламських країн у Стамбулі в листопаді минулого року, президент Бангладеш Зіллур Рахман закликав Організацію Ісламської Конференції очолити боротьбу зі змінами клімату і підтримати такі країни, як Бангладеш, які намагаються протистояти глобальному потеплінню, однак власних ресурсів для цього мають недостатньо.

Донедавна зусилля ОІК в цьому напрямку залишали бажати кращого. Відповідно до проведеного в 2007 році дослідження, «заходи, що проводяться більш розвиненими мусульманськими країнами, незбалансовані, багато з них роблять дуже мало і не визнають гостроти проблеми. Саудівська Аравія, якій належить більшість фінансових ресурсів ОІК, вже давно зберігає скептицизм по відношенню до проблеми кліматичних змін».

Ті, хто знайомий з даними про викиди вуглецю на душу населення в країнах Перської затоки, знають, що ці цифри свідчать про ситуацію, набагато гіршу, ніж навіть у США, які завжди вважаються «головним злодієм» в цій драмі.

Так, за даними Міжнародного енергетичного агентства, щорічні викиди Катару складають 58 метричних тонн на душу населення, ОАЕ - 29,9, Бахрейну - 28,2, Кувейту - 25,1, тоді як США - 19,1. Ці показники ще більш вражаючі порівняно з їх рівнем, наприклад, в Бангладеш з її 0,25 тоннами на душу населення.

У багатих нафтою арабських країнах стан справ погіршує небажання правлячої еліти матеріально підтримувати будь-які заходи, які можуть знизити споживання нафти. І це незважаючи на той факт, що Близький Схід вкрай вразливий до підвищення температури: в разі глобального потепління великі простори сільськогосподарських земель між Єгиптом та Іраком можуть втратити родючість.

У листопаді Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) представив звіт, у якому говориться, що 15% населення арабського світу мають обмежений доступ до питної води, і брак води в поєднанні з кліматичними змінами може вдвічі знизити виробництво продуктів харчування в регіоні. Фонд закликав до поглиблення співпраці країн Арабської Ліги з UNFPA і арабськими НГО для розробки відповідних заходів в цій області.

Ліванський Арабський Форум з проблем навколишнього середовища та розвитку (Arab Forum for Environment and Development) у своїй останній доповіді розкритикував арабські країни за недостатні зусилля по дослідженню проблеми змін клімату і закликав уряд негайно розробити плани адаптації та пом'якшення наслідків загроз.

«Ми дуже багато говоримо про важливість «умми» як підстави для всесвітньої єдності мусульман, проте багаті нафтою країни до цих пір продемонстрували недостатнє єднання зі своїми братами по релігії з таких критичних для всього людства питань як глобальне потепління», говориться в доповіді.

З огляду на величезні кошти, накопичені в багатих нафтою мусульманських країнах за рахунок продажу вуглеводневого палива, спалювання якого і є основною причиною виробництва парникових газів, нафтовидобувні компанії повинні відчувати певні моральні зобов'язання по відношенню до країн, які вже страждають від наслідків глобального потепління.

Більш того, в даний час величезні фонди, якими володіють виробники нафти, зазвичай інвестуються в майно або активи в країнах розвиненого світу, де нафтові магнати можуть одержати більший прибуток.

Таким чином, величезні кошти простоюють на банківських рахунках у найбільших містах світу. В той час як для нафтових королів не викликала б труднощів виплата закяту тим, хто знаходиться на передньому краї боротьби зі змінами клімату, наприклад Мальдівським островам і Бангладеш.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Екологія й ісламські цінності

Ахмадінеджад: природу руйнують капіталізм і ліберальна економіка

Малайзійські імами проповідують «еко-іслам»


Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.