Війна з мінаретами перемістилися з Швейцарії до Німеччини

Війна з мінаретами перемістилися з Швейцарії до Німеччини
19.02.2010
Оцініть статтю: 
(360 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Спроба мусульманської громади у невеликому німецькому місті прибудувати до мечеті мінарет привела до жвавих дебатів. Деякі політики і релігійні лідери Німеччини побоюються, що результатом цих суперечок стане зростання екстремістських настроїв, повідомляє NEWSru.ua з посиланням на Ecumenical News International (ENI).

Недавно мусульмани міста Фелькінген на південному заході Німеччини звернулися до муніципальної влади за дозволом прибудувати мінарет до своєї мечеті, яка стоїть у місті вже два десятиліття. Розгляд цього запиту викликав гарячі суперечки в міській раді, до складу якої входять два політики ультраправого спрямування. Влада вирішила звернутися до міщан, попросивши їх написати свою думку з питання на картках.

Результати цього опитування багатьох здивували: багато респондентів, як з'ясувалося, вважають, що в їх місті не місце мінарету. Хтось написав, що мінарет не можна будувати в Німеччині, тому що Туреччина не дозволяє будівництво християнських церков. Хтось висловив думку, що турки, які живуть у країні, повинні повністю адаптуватися до німецької культури, перш ніж зводити свої культові будівлі. Лише невелика кількість міщан закликала відноситися до мусульман терпиміше.

Місцева газета «Saarbrucker Zeitung» додала масла у вогонь: в кінці січня видання вийшло з редакційною статтею «Мінарет будувати не можна». Автори статті пишуть, що мінарет - символ «ісламського прагнення до влади», який за часів імперії Османа часто використовувався як знак завоювання нових земель.

Аналогічні аргументи використовували минулого року праві в Швейцарії, де на загальнонаціональному референдумі громадяни проголосували за заборону будівництва мінаретів.

На підтримку мусульман Фелькінгена виступив місцевий протестантський пастор Крістіан Веєр.

«Ми не заперечуємо проти того, щоб мечеть можна було впізнати за її зовнішнім виглядом», - заявив він від імені свого приходу. Пастор Веєр бачить в мінареті не символ протистояння культур, а знак їх мирного співіснування і успішної інтеграції емігрантів-мусульман у німецьке суспільство.

За матеріалами NEWSru.ua

Посилання на тему:

Новини

Жителі Німеччини проти заборони на будівництво мінаретів

В Німеччині з'явиться мережа ісламських банків

У німецькому парламенті рекордна кількість депутатів-мусульман

Німецький мусульманин відстояв у суді право молитися на перервах у школі

У Німеччині планують запровадити викладання ісламу в школах

Мусульман у Німеччині виявилося більше, ніж вважалося

У Бундесвері чекають молодих мусульманок

Статті

Страхи німців перед мусульманським засиллям ірраціональні - Deutsche Welle

Викладання ісламу у німецьких школах

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.