Іран став найбільш швидкозростаючою науковою державою

1
Найбільший відсоток статей іранські вчені написали в області неорганічної хімії, ядерної хімії та фізики, фізики елементарних частинок та ядерної енергетики.
22.02.2010
Оцініть статтю: 
(167 оцінки)
Теги: 
oksana
Зображення користувача oksana.

Іран і Туреччина були визнані державами, в яких наука розвивається швидше, ніж у середньому по світу. Такий висновок представлений у звіті компанії Science-Metrix, яка проаналізувала дані про кількість наукових публікацій, створених вченими з різних країн за останні 30 років.

У 1980 році в наукових журналах по всьому світу було опубліковано 450 тисяч статей. У 2009 році це число склало 1,5 мільйона. Трохи менше третини цих робіт (29 відсотків) було опубліковано в Азії. Вчені з країн Європи опублікували 36 відсотків від загального числа статей, а американські фахівці - 28 відсотків. При цьому в 1980 році в США публікувалося 43 відсотки всіх наукових праць, в Європі - 41 відсоток, а в Азії - 11 відсотків.

Серед країн азіатського регіону чемпіоном за темпами збільшення числа наукових публікацій став Іран. Найбільший відсоток статей іранські вчені написали в області неорганічної хімії, ядерної хімії та фізики, фізики елементарних частинок та ядерної енергетики. При цьому кількість публікацій, присвячених розробкам з ядерної енергетики, в Ірані в останні 30 років зростала в середньому в 250 разів швидше, ніж в цілому по світу.

Укладачі звіту підкреслюють, що зростання числа наукових публікацій не обов'язково означає збільшення кількості якісних наукових робіт. Для визначення того, наскільки дослідження цінні, існує інший параметр - індекс цитування, тобто, кількість посилань на конкретну роботу в роботах інших авторів. Тим не менше, за кількістю наукових робіт можна судити про те, розвивається чи ні в тій чи іншій державі наука.

За матеріалами IslamRF

Посилання на тему:

Новини

Жінки-науковці з ісламського світу зібралися на конференції у Тегерані

Грузія і Іран проводять конференцію “Християнство й іслам про тероризм”

Президент Ірану привітав християн з Новим роком і Різдвом

Ахмадінеджад: природу руйнують капіталізм і ліберальна економіка

Тегеран: «Ми не створюємо атомну бомбу, оскільки це гріх»

До 30-ї річниці Ісламської революції в Ірані виведений на орбіту супутник «Надія»

Статті

Чому Іран - це «режим», а Афганістан - це «уряд»?

Іранські вибори: Це не боротьба реформаторів з авторитарним режимом

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.