Уряд ФРН збирається реструктуризувати Ісламську конференцію країни

1
Реструктуризація торкнеться персонального складу учасників діалогу між державою й мусульманами.
03.03.2010
Оцініть статтю: 
(109 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Міністр внутрішніх справ ФРН Томас де Мезьєр (ХДС) планує провести «структурну модернізацію» Німецької ісламської конференції (НІК). Про це газеті «Frankfurter Rundschau» повідомила представниця МВС.

Реструктуризація, за її словами, торкнеться персонального складу учасників діалогу між державою й мусульманами. Деталі цієї «модернізації» поки невідомі. Але, як було сказано, глава внутрішньополітичного відомства країни повинен у найближчий четвер ознайомити з ними представників НІК, повідомляє NEWSru.com з посиланням на AFP.

Як відзначає газета, учасники діалогу, налаштовані критично щодо ісламу, побоюються, що до нього не будуть допущені саме незалежні, ліберальні учасники колишніх співбесід. Про це заявили ліберальна письменниця і соціолог з Туреччини Некла Келек, що проживає у ФРН, ісламознавець, лауреат гессенської премії з культури Навід Кермані, а також фундаторка ініціативи «Секулярні мусульмани у Гессені» Езхар Чезайрли. Всі вони підтвердили газеті, що на наступний круглий стіл їх не запросили.

Подібні ж побоювання, що стосуються майбутніх перестановок у складі НІК, чути із протилежного табору, пише «Frankfurter Rundschau». Голова консервативної Ісламської ради Німеччини (ІРН) Алі Кизикайя заявив виданню, що до цього часу не одержав ніякого сигналу із МВС.

На думку учасників попередніх співбесід, справа тут у тісному зв'язку Ісламської ради з парафіянами мечеті Мілі Герюз, діяльність якої викликає чимало питань.

Тим часом генеральний секретар ІРН Огуз Ючунчу застеріг проти того, щоб його організації був даний відвід. «Ісламська конференція без ІРН - це вже не Ісламська конференція», - заявив він.

Спільну позицію учасники діалогу займають лише в одному - що Конференція повинна подбати про викладання ісламу у школах, відзначає «Frankfurter Rundschau».

Дотепер у ФРН можна було в цьому зв'язку говорити лише про один шкільний предмет, який умовно називається «Ісламознавство», зміст якого визначають державні відомства. Викладання цієї дисципліни здійснюється у федеральній землі Північний Рейн-Вестфалія. Проблему учасники діалогу бачать у тому, щоб зміст занять з ісламського віросповідання було визнано всім мусульманським співтовариством країни. Тут виникає те ж питання, що й у випадку зі складом учасників НІК. «На відміну від християнських Церков у чотирьох мільйонів мусульман ФРН немає єдиного легітимного представництва», - заявив газеті міністр інтеграції федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія Армін Лашет (ХДС). Ісламська конференція повинна поставити перед собою завдання зібрати за круглим столом таких представників, судження яких розділялися б якомога більшим числом мусульман Німеччини.

За матеріалами NEWSru.com

Посилання на тему:

Новини

Війна з мінаретами перемістилися з Швейцарії до Німеччини

Жителі Німеччини проти заборони на будівництво мінаретів

В Німеччині з'явиться мережа ісламських банків

У німецькому парламенті рекордна кількість депутатів-мусульман

Німецький мусульманин відстояв у суді право молитися на перервах у школі

У Німеччині планують запровадити викладання ісламу в школах

Статті

Страхи німців перед мусульманським засиллям ірраціональні - Deutsche Welle

Викладання ісламу у німецьких школах

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.