В арабських країнах будуть відкриті банки для бідних

1
В основу діяльності ісламських банків покладено не отримання особистої фінансової вигоди, а соціально-етичні принципи
1
Президент AGFUND саудівський принц Талал бін Абдель-Азіз та банкір і економіст із Бангладеш Мухаммад Юнус
1
1
09.03.2010
Оцініть статтю: 
(283 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Фонд країн Перської затоки для організацій розвитку ООН (AGFUND) оголосив про створення банків для бідних у країнах арабського світу. Таким чином, фонд збирається боротися з бідністю в найбільше соціально незахищених регіонах.

Президент AGFUND саудівський принц Талал бен Абдель-Азіз підтвердив, що фонд отримав відповідні запити від ряду НГО про заснування банків у Йорданії, Лівані й Судані.

Принц Талал сказав, що фонд створює банки для бідних для того, щоб пом'якшити тягар, який несуть влади даних країн, борючись із бідністю, і дати можливість простим громадянам самостійно покращити свій рівень життя.

«Бідні не можуть звернутися в інші банки, оскільки ті вимагають гарантій, тому вони можуть піти в ці банки, де їм дадуть невеликі суми без поручництва», - цитує принца Талала «Іслам для всіх».

Ідея відкриття банків для бідних вперше була реалізована банкіром і економістом з Бангладеш Мухаммадом Юнусом у 1976 році. В 2006 році за своє починання він одержав Нобелівську премію миру. Дотримуючись приклада заснованого Юнусом банку «Grameen Bank», число позичальників якого у 2007 році перевищило 7 мільйонів чоловік, принц Талал також збирається боротися з убогістю в арабському світі.

Фонд відкрив свій перший банк мікрокредитування у Ємені, потім Йорданії. Останній надає мікрокредити на суму від 300 до 5 тисяч доларів, його послугами скористалися вже більше 70 тисяч чоловік. У Лівані процедуру реєстрації проходить банк «Аль-Раджаа», у Судані розробляється нормативно-правова база, що регулює роботу даного роду фінансових установ. При створенні банків для незаможних AGFUND консультується з компетентними органами в Марокко, Сирії, Мавританії й Лівії.

За даними йорданського Національного банку мікрофінансів (NMB) кількість позик у 2009 році склала 44 616, при цьому 86% його позичальників - жінки. Загальна сума позик досягла 32 мільйона динарів (45 мільйонів доларів).

Банки для бідних надають послуги мікрокредитування для найменш забезпечених людей, ґрунтуючись на принципі довіри, без жодних обмежень і гарантій, що звичайно існують у традиційних банках.

«Наша мета - підвищити рівень життя цих цільових груп і допомогти їм стати самодостатніми й активними членами суспільства», - говориться у заяві AGFUND, опублікованій на веб-сайті організації.

За межею бідності живуть більше ста мільйонів арабів, більше 15 мільйонів не мають постійної роботи. У найближчі кілька років ця цифра досягне 20 мільйонів.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Новини

Thomson Reuters презентував новітній сервіс з ісламських фінансів

Ісламським фінансам ще належить подолати наслідки кризи

Компанія Reuters запустила систему управління для ісламських банків

Ісламські фінанси до цих пір продовжували копіювати традиційні, - експерти

Доу-Джонс запускає ісламські індекси для Великого Китаю

Глобальний стандарт ісламських деривативів буде створений до грудня

Підрозділ Всесвітнього банку вперше випустить ісламські облігації

Статті

Корпоративна соціальна відповідальність та ісламські фінансові інститути

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.