Бабенко наполягає, щоб Соборну мечеть побудували на Луговій

1
У міській раді вже «питання для себе вирішили, мусульманам надали прекрасне місце, якщо вони не хочуть, нехай приходять на переговори», - Г. Бабенко.
01.12.2009
Оцініть статтю: 
(205 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Міський голова Сімферополя Геннадій Бабенко наполягає, щоб Джума-Джамі (Соборна мечеть) була побудована на ділянці по вул. Луговій, 6. Про це він сказав кореспондентові QHA.

Бабенко повідомив, що у міській раді вже «питання для себе вирішили, мусульманам надали прекрасне місце (Лугова, 6 - ред.), якщо вони не хочуть, нехай приходять на переговори».

Міський голова вважає, що головна вимога мусульман - наявність об'їзної дороги на даному місці - не буде реалізована, тому що виходячи з генерального плану міста, що розробляється, об'їзна дорога буде перенесена за межі міста.

«Те місце, яке ми пропонуємо, більше доступне для огляду і проглядається на 20-25 кілометрів», - відзначив мер.

У продовженні пристояння Бабенко звинувачує

кримських мусульман, які наполягають на будівництві Соборної мечеті на вул. Ялтинській, 22 – ділянці, яку у 2004 році сесія Сімферопольської міськради затвердила Духовному управлінню мусульман Криму і для оформлення документів на яку мусульмани потратили близько чотирьох років.

Розгляд питання на сесії

Що стосується розгляду питання про будівництво мечеті на раніше затвердженій ділянці, то, як повідомив депутат міськради від фракції «Курултай-Рух» Садих Табах, воно повинне бути винесене на сесію міської ради Сімферополя у грудні.

«Питання Соборної мечеті для нас важливе, і щодо нього існує попередня домовленість із керівництвом міської ради», - відзначив С. Табах.

За його словами, у результаті домовленостей, було ухвалене рішення винести це питання або на листопадову, або на грудневу сесії.

Крім того, Табах відзначив, що близько п'ятдесяти депутатів підтримують виділення земельної ділянки для Соборної мечеті. «Якщо брати депутатів окремо, то 50 із 76 нас підтримують. Але є політична лінія їхніх лідерів і тому потрібно з ними домовлятися», - підкреслив депутат.

Він переконаний, що кожний депутат «у глибині душі підтримує будівництво мечеті. Та й так вони говорять, що необхідно виділити у Сімферополі земельну ділянку під будівництво Соборної мечеті».

С. Табах обурений тим фактом, що «земля під церкви, синагоги виділяється, а для 10% мусульманської громади землі немає».

Довідка

Нагадаємо, у 2004 році сесією Сімферопольської міськради було ухвалене рішення про узгодження Духовному управлінню мусульман Криму місця розташування і розмірів земельної ділянки для будівництва Соборної мечеті в районі вулиці Ялтинської, 22. Після того, як Духовне управління мусульман Криму оформило всі необхідні документи, депутати відмовили у відводі земельної ділянки за вказаною адресою. 10 січня 2008 року вони погодили місце розташування мечеті на ділянці по вулиці Луговій, 6, а 28 лютого цього ж року Сімферопольська міськрада визнала земельну ділянку у районі вул. Ялтинської, 22 і прилеглу до неї зону лісопарковою.

У цьому зв'язку, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров неодноразово заявляв, що сімферопольські депутати свідомо затягують питання будівництва Соборної мечеті і пропонують нову ділянку, щоб відтягнути початок будівництва на 3-4 року. Він відзначив, що на оформлення документів на ділянку мусульмани витратили близько чотирьох років.

Думку про те, що українська влада ігнорує проблему будівництва Соборної мечеті також висловив начальник ГУ МВС України у Криму Геннадій Москаль.

Наприкінці лютого 2009 року народний депутат України Борис Дейч у відкритому листі закликав депутатів Сімферополя і мера міста Геннадія Бабенко відкинути політичні розбіжності й розглянути питання про виділення ділянки під будівництво Соборної мечеті.

Сімферопольські депутати пообіцяли повернутися до розгляду питання після проведення громадських слухань.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Земельна ділянка для будівництва Соборної мечеті повинна бути виділена, - позиція НРУ

Сімферопольські комуністи проти будівництва Соборної мечеті на Ялтинській

«Рухівці» вимагають розгляду питання про будівництво Соборної мечеті

Сімферопольські депутати свідомо затягують питання будівництва Соборної мечеті, - Р. Чубаров

Соборна мечеть - це духовне багатство Сімферополя, - посол Азербайджану

Українська влада ігнорує проблему будівництва Соборної мечеті

Влада Сімферополя відтягує будівництво Соборної мечеті, - Р. Чубаров

Міськрада Сімферополя відклала обговорення питання про Соборну мечеть на осінь

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.