Кримськотатарська молодь провела акцію на підтримку уйгурського народу

1
Активісти протягом години тримали плакати з гаслами «Зупініть вбивство уйгурів», «Зупініть репресії», «Свободу політичним в’язням», «Зупініть асиміляцію уйгурів» та інші
26.07.2010
Оцініть статтю: 
(124 оцінки)
Теги: 
oksana
Зображення користувача oksana.

5 липня прихильники Міжнародної громадської організації «BIZIM QIRIM» провели пікет перед посольством Китайської Народної Республіки у Києві. Акція була приурочена до річниці трагедії у м. Урумчі, Сінцзянь-Уйгурського автономного району Китайської Народної Республіки. Учасники пікету висловили рішучий протест проти політики офіційного Пекіна стосовно уйгурського народу.

Як повідомив кореспонденту QHA голова Міжнародної організації «BIZIM QIRIM» Абдураман Егіз, в акції взяли участь кримські татари - члени організації, що проживають у Києві.

За даними Майдан-Інформ, мітинг розпочався об 11:00. Активісти протягом години тримали плакати з гаслами «Зупініть вбивство уйгурів», «Зупініть репресії», «Свободу політичним в’язням», «Зупініть асиміляцію уйгурів» та інші. На завершення мітингу Абдураман Егіз передав для посольства звернення до Китайської народної Республіки.

У зверненні члени громадської організації висловили свої співчуття рідним і близьким загиблих 5 липня 2009 року і всьому братському уйгурському народу, а також закликали до проведення незалежного розслідування тих подій, припинення політичних репресій, асиміляції уйгурів, дотримання прав людини.

Таким чином, кримська молодь висловила свою солідарність з уйгурським народом, який як і самі кримські татари впродовж багатьох років веде боротьбу за свої права.

Нагадаємо, що 5 липня 2009 китайською владою з використанням військ було придушено мирну акцію протесту уйгурів у м. Урумчі у Східному Туркестані (або Сіньцзян-Уйгурському автономному районі КНР), основною метою яких було прагнення добитися захисту своїх прав. Акція привела до численних жертв з боку уйгурів.

Хвиля обурення була наслідком довготривалої дискримінаційної політики офіційного Пекіна стосовно корінного народу Східного Туркестану, територія якого піддається системній китаїзації з боку держави з метою штучної зміни демографічного та етнічного складу населення автономії.

За матеріалами QHA і Майдан-Інформ

Посилання на тему:

Новини

У відповідь на вимоги мітингуючих кримських татар, Посольство Китаю відмовчалося

У Києві проходить мітинг кримських татар на підтримку уйгур

Кримськотатарські організації вимагають від уряду України сприяти припиненню геноциду уйгурів

У Києві кримські татари проведуть акцію на підтримку уйгурського народу

Меджліс закликав Китай вирішити конфлікт з уйгурами мирним шляхом

Статті

Історія, сучасність і майбутнє мусульман Китаю

Ребія Кадір: «Китайці також є жертвами жорстокого правління компартії Китаю»

«Guardian»: Іслам у Сіньцзяні здавна був конкурентом для Китаю

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.