«Ісламська загроза» - ворог українських політиків для хорошого тонусу

1
Генерал міліції Геннадій Москаль відомий своїми невдалими спробами попіаритися на ісламській темі
03.08.2010
Оцініть статтю: 
(410 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Після чергового теракту на Північному Кавказі українські політики й силовики отримали нову можливість поспекулювати на темі «ісламської загрози».

Вибух на Баксанскій ГЕС в російській Кабардино-Балкарії дозволить українським спецслужбам у черговий раз заявити про себе. Єдиний інформаційний простір з Росією створює передумови для чергового полювання на відьом.

Багатьом українським політикам для гарного тонусу не вистачає ворогів. Сусіди по сесійній залі для цього не підходять, незважаючи на запеклі бійки, які іноді трапляються у Раді. І тоді вибухи в сусідній Росії для цинічних політиків бувають дуже доречні. Про загрозу ісламського екстремізму в нашій країні вперше привселюдно заявив головний кримський комуніст Леонід Грач. У розгорнутому інтерв'ю в 2003 р. він лякав чеченськими бойовиками, які нібито проходили підготовку в горах Криму. СБУ чеченських слідів не виявила. В інтерв'ю пан Грач без натяків заявляв: ваххабізм, ісламський екстремізм віддаляє Україну і Крим від Росії. Це було під час другої чеченської війни на Північному Кавказі. Тоді з лексикону кремлівських пропагандистів у російські, а потім і в українські ЗМІ був закинутий термін «ваххабізм». Керівник інформаційного відділу Всеукраїнської асоціації «Аль-Раїд» Олег Гузік вважає «некоректним вживання в негативному значенні слова, що походить від імені реформатора ісламу Мухаммада ібн Абдуль Ваххаба». «У пострадянських державах склалася традиція називати ваххабітами всіх мусульман, які належать до нетрадиційних для цих країн течій ісламу», - сказав «i» пан Гузік.

Одна з особливостей російської держави - домінування державних інститутів над релігійними. Протягом 300 років чиновники, які призначалися імператором, управляли Російською православною церквою. Намагалися контролювати і мусульман. На завойованих територіях, населених мусульманами, для цього створювали духовні управління. Особливість ісламу в тому, що він не передбачає, на відміну від християнства, посередника-священика між віруючим і Творцем. Тому контролювати мусульман владі завжди було вкрай важко.

Українські політики і спецслужби несуть на собі безліч родимих плям радянської системи. І продовжують спроби своїх попередників контролювати релігійне життя мусульман. «Для того, щоб контролювати процес, для початку треба його зрозуміти. А цього в українському політикумі немає. Розібратися в тенденціях і течіях ісламу у себе в країні набагато складніше, ніж імітувати реакцію на події в сусідів», - сказав «i» виконавчий директор київського Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. Серед невдалих спроб українських політиків попіаритися на ісламській темі пан Семиволос нагадав заяви генерала міліції Геннадія Москаля про загрозу, яку нібито несе партія «Хізб ут-Тахрір». Заборонена в багатьох країнах, вона декларує створення халіфату (шаріатської держави) в ісламських країнах ненасильницьким шляхом. Узбецькі спецслужби, славні своїми заплічних справ майстрами, першими звинуватили Хізб у тероризмі. Ці твердження базуються на зізнаннях обвинувачених під жорстокими тортурами, які, за свідченням міжнародних правозахисних організацій, є нормою для режиму Іслама Карімова. Задля підвищення рейтингу деякі вітчизняні політики готові підспівувати узбецькому диктаторові.

Екс-міністр МВС Юрій Луценко через свою прес-службу відмовив «i» в коментарі у справі про ісламських екстремістів, широко розрекламованій його соратником Геннадієм Москалем. А сам генерал виявився недоступним - співробітники «Народної самооборони» повідомили, що він на відпочинку в Карпатах.

МВС, нині очолюване Анатолієм Могильовим, вельми пильно стежить за мусульманами. А іноді й дуже безцеремонно перевіряє мечеті. За свідченням кримських мусульман, кілька тижнів тому в ялтинську мечеть увірвалися озброєні міліціонери в масках. «Нібито шукали учасників бійки, що сталася неподалік», - сказав «i» місцевий житель, який побажав залишитися неназваним. А в приміщенні Українського драматичного музичного театру міліцейські сапери з'явилися незадовго до початку Ісламської жіночій конференції. «Вони заявили, що будуть шукати вибухівку, нібито закладену в театрі. При цьому документів, що дозволяють проводити такі дії, у них не було. Виглядало це як провокація і спроба зірвати конференцію», - сказав «i» голова мусульманської громади «Давет» Руслан Рамазанов.

А сам керівник МВС Анатолій Могильов свого часу відзначився тим, що публічно схвалив сталінську депортацію кримських татар. Тож чекати добра від головного міліціонера країни мусульманам не доводиться.

Російськомовні українці живуть в єдиному з росіянами інформаційному просторі, відзначає Олег Гузик. «Негативні стереотипи щодо мусульман, що продукуються там, швидко поширюються в нашій країні», - вважає він. Кримські мусульмани розповідають про випадки, коли після вибухів у московському метро мусульманок в хіджабах висаджували з маршрутних таксі на вимогу наляканих пасажирів.

Сходознавець Ігор Семиволос вважає небезпечними ігри політиків на темі «ісламської загрози». «Заяви політиків, які нічого не розуміють в ісламській специфіці, можуть тільки викликати відчуття загрози серед мусульман», - вважає він. Примітно, що тривалий час лідером ультраконсервативно налаштованих мусульман Кабардино-Балкарії, де днями підірвали гідроелектростанцію, був уродженець Кременчука Анзор Астеміров. Його навесні цього року вбили співробітники російської ФСБ. Він став неформальним лідером віруючих, які не бажали молитися в контрольованих спецслужбами мечетях. Побиття і вбивства мусульман стали причиною повстання в Нальчику в 2005 р. Але, схоже, українські політики не готові вчитися на помилках сусідів.

За матеріалами «Економічні вісті»

Посилання на тему:

Статті

Тероризм як зміцнення легітимності влади у РФ

Iнший погляд на події в Криму

Експерти вважають події у Криму піаром і пов'язують їх з майбутніми виборами в Україні

Огляд преси

Чи загрожує Україні ісламський екстремізм? («Подробиці»)

У пошуках терористів. Хто й навіщо використовує ісламську карту в Криму («Фокус»)

«Халіфат» на час виборів? («Україна молода»)

Моніторинг ЗМІ: «Всесвітній халіфат» і Україна

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.