Чебурек — це змінена назва споконвічної кримськотатарської страви «чий борек», що дослівно перекладається, як «сире м’ясо». Заслужений художник України Мамут Чурлу провів ціле польове дослідження особливостей приготування «чийбореків», розповівши про це на семінарі з кримськотатарської кухні, який проводився у київському ресторані
Художник розповів, як правильно готувати страву, яка дає силу і гостроту розуму всій нації:
—
За словами художника, татари на південному березі Криму в м’ясну начинку чебурека додавали перцеву м’яту, а степові татари біля Керчі — чабер.
— Якось відомий співак Федір Шаляпін замовив чебуреки у французькому ресторані. Коли йому принесли страву, він звелів покликати кухарів. І ось вони вишикувалися всі перед ним: «Як ви готували ці чебуреки? Ви думаєте, я не знаю, що в справжніх чебуреках завжди повинна бути м’ята?!» — розповів Чурлу.