Німецький суд: мінарет чудово вписується в міський ландшафт

1
Мінарет чудово вписується в навколишній архітектурний ландшафт, сказав суддя Роланд Шоман
27.04.2010
Оцініть статтю: 
(243 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Німецький суд схвалив зведення мінарету висотою 16,2 метри на території мечеті Ватан у місті Білефельд, відхиливши позов одного з місцевих жителів, який намагався заперечити виданий міською владою дозвіл на будівництво, повідомляє Lenta.ru з посиланням на Westfalen Blatt.

Крім того, що мінарет не суперечить будівельним нормам і ніяк не утискає права сусідів, він чудово вписується в навколишній архітектурний ландшафт на відміну від 22-метрової димової труби одного з розташованих неподалік підприємств, звернув увагу суддя Роланд Шоман (Roland Schomann).

Позивачем виступив 53-річний юрист Йорг Вулленкорд (Joerg Wullenkord). Будинок його сім’ї, побудований в 1936 році, знаходиться за 29 метрів від мечеті.

Вулленкорд заявив, що мінарет буде занадто високим і підсвічування нової споруди буде йому заважати. Крім того, він звернув увагу, що турецька громада відмовилася гарантувати йому в писемній формі, що в майбутньому мінарет не буде використовуватися для скликання віруючих на молитву.

Вулленкорд підкреслив, що нормально ставиться до мусульман і його позов не має політичного підтексту. Однак при цьому він відзначив, що турецька громада діє поступово, крок за кроком домагаючись того, що раніше було заборонено.

За словами юриста, у виданому в 2004 році дозволі на будівництво мечеті було чітко зазначено, що в мечеті не повинно бути мінарету. Тепер, дозволивши зведення мінарету, влада забороняє використовувати його для скликання на молитву.

Пристрасті через мінарети

Відзначимо, що це вже не перший у Німеччині конфлікт, пов'язаний з будівництвом мінаретів. Так, намір мусульманської громади міста Бад-Ліпшпрінге, земля Північний Рейн-Вестфалія, звести 17-метровий мінарет викликав палку дискусію серед городян.

У березні членам громади надійшов лист із погрозами, у якому їм порадили якнайшвидше відкликати подану міській владі заявку на будівництво. Поліція почала розслідування.

Наприкінці листопада у Швейцарії пройшов всенародний референдум, організований ультраконсервативною Швейцарською народною партією (SVP), на якому більшість швейцарців висловилися за заборону будівництва мінаретів у себе в країні.

Референдум викликав широкий резонанс у ФРН. Деякі німецькі політики і представники духівництва закликали проживаючих у Німеччині мусульман проявити стриманість у питанні будівництва мінаретів і зайвий раз не розпалювати пристрасті.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Новини

Тисячі мешканців німецького міста виступили на захист мечеті

Німецькі мусульмани відмовилися від консультацій з урядом ФРН

Уряд ФРН збирається реструктуризувати Ісламську конференцію країни

Війна з мінаретами перемістилися з Швейцарії до Німеччини

Жителі Німеччини проти заборони на будівництво мінаретів

В Німеччині з'явиться мережа ісламських банків

У німецькому парламенті рекордна кількість депутатів-мусульман

Статті

Страхи німців перед мусульманським засиллям ірраціональні - Deutsche Welle

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.