Куріння щодня вбиває 300 українців

Куріння щодня вбиває 300 українців
26.04.2010
Оцініть статтю: 
(490 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

23 квітня, на прес-конференції відомі українські лікарі звернулися до нової влади з відкритим листом, в якому закликали зробити здоровий спосіб життя національною ідеєю України, а саме допомогти українцям позбавитися алкогольної та тютюнової залежності.

«Легалізовані наркотики – тютюн та алкоголь – перестають бути другим «я» українців. Держава і надалі має сприяти цим позитивним змінам останніх років», – говориться в зверненні, яке підписали провідні лікарі України.

Також лікарі відзначили, що тривалість життя в Україні нижча, ніж в країнах ЄС на 10-12 років. Основними причинами високої смертності населення в Україні є неінфекційні захворювання – серцево-судинні, судинно-мозкові захворювання, онкологія, а також травматизм, котрі складають 94% в структурі смертності.

«Основні фактори, що сприяють цим захворюванням це: тютюнокуріння – 110 тис. смертей щорічно та надмірне вживання алкоголю – 40 тис. смертей щорічно – йдеться у листі. – Загублені сім’ї, злочинність, травматизм, низька ефективність праці – це також результат масової залежності від цих легальних наркотиків. А скільки грошей потребує лікування хворих – мільярди гривень!»

Саме тому, держава має спрямувати усі свої зусилля щоб українці не починали, або кидали курити та зловживати алкоголем. «Треба не допускати пожежі, швидко її гасити, а не проводити ремонт згарища!», - наголосили автори звернення.

Лікарі відзначають позитивну тенденцію зменшення рівня куріння в Україні з 37% в 2005 р. до 25% в 2009 році. Крім цього, смертність від прямо пов’язаних з алкоголем причин - алкогольна хвороба печінки та серця, психози, отруєння, в 2009 р. також суттєво зменшилася – на 32%.

Ці помітні зміни, на думку лікарів, були досягнуті завдяки ухваленому у 2005 році законодавству, яке, зокрема, обмежило куріння в громадських місцях, запровадило правдиві попередження на пачках сигарет. У 2008 та 2009 роках були суттєво підвищені тютюнові акцизи, що призвело до того, що люди почали відмовлятися від куріння.

Відіграла свою роль й економічна криза, яка також підштовхнула людей до більш поміркованого вживання алкоголю, відмови від куріння.

Завдяки зменшенню споживання алкоголю і тютюну в Україні, у 2009 році вдалося суттєво скоротити смертність населення – до 15,3 на 1000 населення, тоді як у 2004-2008 роках цей показник коливався від 16,0 до 16,6.

Акція

Після прес-конференції молоді лікарі, разом з Коаліцією громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» передали лист лікарів до приймальні Кабінету Міністрів та провели акцію «300 українців куріння вбиває щодня».

Волонтери на майданчику напроти Кабінету Міністрів розклали 300 пар взуття. Це символізувало ту кількість людей, які щодня гинуть в Україні від хвороб, викликаних тютюнопалінням (згідно даних Національного звіту «Контроль над тютюном в Україні», 2009 р.)

Відзначимо, що в Ісламі здоровий спосіб життя є одним із релігійних приписів. Вживання та будь-яке відношення до виготовлення або розповсюдження алкогольних виробів і наркотичних речовин вважається гріховним вчинком. Під заборону також підпадає й тютюнопаління, з чим погоджується переважна більшість ісламських вчених.

За матеріалами «Громадський простір»

Посилання на тему:

Новини

Українське суспільство недооцінює загрозу підліткового алкоголізму

Українські вузи звільнюються від тютюнопаління

Полтавські мусульмани взяли участь в акції з пропаганди здорового способу життя

Новий закон спрямований на боротьбу з пияцтвом у громадських місцях

Попри новий закон, реклама тютюну та алкоголю нікуди не зникла

З 1 січня 2010 року заборонена реклама алкоголю та тютюну у друкованих ЗМІ

Асоціація батьків України вимагає вилучити з реклами пива слоган «Футбол без пива - не футбол»

Статті

Більше половини українців вважають, що стан моралі загрожує національній безпеці

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.