Питання забезпечення свободи віросповідання залишається без уваги представників органів влади

1
Президент Української асоціації релігієзнавців Анатолій Миколайович Колодний звернув увагу на тенденцію появи привілейованої церкви у країні з порушенням принципу рівності різних конфесій
25.05.2011
Оцініть статтю: 
(275 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

Проведену 20-21 травня у Великому конференц-залі Національної академії наук України міжнародну наукову конференцію «Свобода релігії і міжрелігійний діалог: глобальні виміри і локальні прояви» обійшла увагою її основна цільова аудиторія - представники центральних органів влади і ЗМІ.

Для обговорення актуальних питань міжрелігійного діалогу і взаємодії держави і релігійних общин були запрошені кращі фахівці наукових установ України і гості із зарубіжних країн (США, Франція, Нідерланди, Бельгія, Росія, Казахстан і Білорусія), а також представники влади, релігійних організацій (християнських церков, представники релігійних общин мусульман і іудеїв), і громадських організацій.

Мусульман України представляли муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Саїд Ісмагілов і керівник інформаційного відділу Всеукраїнської асоціації громадських організацій «Альраїд» Олег Гузік.

На жаль, не зважаючи на представницький склад і міжнародний статус, запрошені чиновники найвищих органів державної влади і ряду ЗМІ на конференцію не прибули, що є тривожним сигналом розриву між вченими і владою, а також неуваги органів влади до проблем різних конфесій, особливо релігійної меншини.

Стримане здивування таким станом речей висловили у кулуарах гості з європейських країн, де співпраця органів державної влади з фахівцями конкретних областей давно стала поширеною практикою.

В рамках конференції були підняті питання взаємовідношення свободи релігій і публічної сфери (політика, культура, мас-медіа, цивільне суспільство), ролі міжрелігійного діалогу у відстоюванні свободи віросповідання і переконань, релігійна меншина в умовах свободи релігії, а також правові проблеми здійснення і захисту свободи релігії.

Президент Української асоціації релігієзнавців Анатолій Миколайович Колодний у своєму виступі звернув увагу присутніх на той факт, що останнім часом спостерігається тенденція появи привілейованої церкви у країні з порушенням принципу рівності різних конфесій.

Голова правління інституту релігійної свободи Заєць Олександр Васильович, даючи характеристику основних тенденцій взаємин держави і релігійних общин різних віросповідань на території України, зауважив, що до 2010 року у країні підтримувався високий стандарт щодо свободи совісті. Проте, - підкреслив він, - з 2010 року спостерігається згортання міжконфесійного діалогу на найвищому рівні (за винятком УПЦ МП). Був ліквідований Держкомнацрелігій, а також прийнятий ряд рішень з питань, що стосуються діяльності релігійних організацій без консультацій з представниками конфесій.

Тому в даний момент ключовим питанням у сфері забезпечення свободи віросповідання, а також налагодження стабільної і плідної співпраці між державою і релігійними общинами є відновлення діалогу між Президентом і представниками конфесій України.

За матеріалами arraid.org

Посилання на тему:

Багатоконфесійність України обумовлює виважену політику у релігійній сфері, - В. Янукович

Конфесії ініціюють публічне громадське обговорення можливих змін законодавства про свободу совісті

Президент України своїм Указом ліквідував Держкомнацрелігій

Глави українських конфесій закликають Прем'єр-міністра Азарова до діалогу та конструктивної співпраці

Нова парламентська коаліція декларує утвердження свободи совісті й віросповідання

Спроби обмежити релігійні свободи зустрінуть серйозний опір, - Ю.Решетніков

Представники Уряду, Парламенту та громадськості проаналізували стан та тенденції державно-конфесійних відносин в Україні у 2009 році

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.