Брехня Заходу: іслам не зробив внеску в науково-технічний прогрес

1
Рушійною силою, що змусила мусульман досягти успіху в різних галузях знання, була сама релігія Аллаха.
08.10.2010
Оцініть статтю: 
(195 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

В останні два століття людство досягло безпрецедентних успіхів у науці і техніці: з'явилися залізні дороги, літаки, атомні технології, інтернет, еко- та генетично модифіковані продукти. Цей прогрес здійснювався в основному країнами Заходу. Монополізація Заходом більшої частини науково-технічних винаходів породила думку про те, що ліберальні цінності сприяють розвитку.

Більшість мислителів, вчених і філософів говорять про те, що ісламу немає місця в сучасному світі. Ця думка з'явилася тому, що в ісламському світі не було зроблено жодного технічного винаходу або наукового відкриття. Захід стверджує, що досяг таких успіхів після того, як позбавився диктатури церкви і відділив релігію від життя. У них церква не дозволяла людям розмірковувати і придушувала розвиток науки, оскільки релігія була заснована на сліпому марновірстві і забобонах. Тільки після видалення релігії з суспільного життя Захід почав промислову революцію і прийшов до процвітання. Ліберали переконані, що це вони придумали науку. Вони вважають, що заклали її основи та сформували різні гілки.

Однак така інтерпретація упускає низку історичних досягнень, що не стосуються Заходу. Це свідчить про те, що Захід розглядає свою історію як історію всього людства. У цій версії історії немає ані слова про те, що Захід запозичив із попередніх цивілізацій, зокрема з ісламської. Усі цивілізації характеризуються певною формою технологічного та наукового розвитку.

На Заході були зібрані праці римських учених, а мусульмани в VIII - XX століттях переклали роботи давньогрецьких авторів. За своєю суттю, наука - це дослідження та експерименти в доступній для огляду частині Всесвіту.

Автомобілі з'явилися тільки завдяки винаходу двигуна внутрішнього згорання, де згорання палива діє на поршні, які приводять у рух нерухомі деталі і змушують автомобіль їхати. Двигун внутрішнього згорання був створений у Британській імперії. Спочатку в якості палива для нього використовувався вугілля, пар приводив у рух поршні, які запускали машину. Створення двигуна внутрішнього згорання стало можливим завдяки винаходам аль-Джазарі в XII столітті. Саме він придумав колінчастий вал і запустив обертання за допомогою стрижнів і циліндрів. І він був першим, хто вмонтував це в машину.

Парашут - це пристосування, що уповільнює рух об'єкта в атмосфері, виконуючи роль гальма для нього. Сучасні парашути були створені на основі розробок минулого. У IX столітті Ібн Фірнас винайшов найпростішу модель парашута. Він зістрибнув з мінарету мечеті Мезкіта в Кордові у крилоподібному плащі, який уповільнив його падіння, і приземлився з мінімальними травмами. Наступні парашути стали більш компактними, вони робилися з льону, натягнутого на дерев'яну раму. Потім льон змінився шовком, після чого була створена спеціальна тканина для парашутів, легша і міцніша за шовк.

Ці приклади показують, що наука не належить якійсь одній цивілізації, проте кожна цивілізація зробила свій внесок у світову науку. Той факт, що атоми і молекули взаємодіють за законами природи, які можуть бути використані на благо людини, не залежить від того, чи будемо ми мусульманами, чи християнами або ж лібералами. Закони природи універсальні, і переконання людей не впливають на них. Суперечка розгорілася навколо того, яка цивілізація зробила значний внесок у науку, і що змусило людей прагнути до успіху.

Золотий вік ісламу - це період з VIII по XIII століття за григоріанським календарем. У цей час інженери, вчені і торговці з ісламського світу робили свій внесок у розвиток мистецтва, сільського господарства, економіки, промисловості, законодавства, літератури, мореплавання, філософії, науки і техніки. Вони зберігали досягнення минулого і вдосконалювали їх. Ховард Тернер, фахівець з історії середніх віків, пише у книзі «Наука в середньовічному ісламі»: «Мусульманські митці й учені, принци і робітники створили унікальну культуру, яка прямо або опосередковано вплинула на суспільства всіх континентів».

Рушійною силою, що змусила мусульман досягти успіху в різних галузях знання, була сама релігія Аллаха. Віра у Всевишнього спонукала людей зробити безліч відкриттів. Наприклад, щоб розрахувати час п'яти обов'язкових молитов, початку і завершення Рамадану, і визначити напрямок Кібли їм було необхідно правильно оцінювати положення зірок і місяця. Для цієї мети мусульмани створили різні вимірювальні і навігаційні інструменти. Тому більшість зірок, за якими орієнтуються моряки, носять арабські назви: Акамар, Бахам, Батен Каїтос, Каф, Дабіх, Фуруд, Ізар, Мірак, Нашира, Тарф і Вега.

Мусульмани зробили величезний внесок в астрономію і придумали астрономічний годинник. У XX столітті Абу Рейхан аль-Беруні винайшов місячно-сонячний календар і годинник із зубчастими колесами. На основі його креслень Такіюддін у XV столітті створив механічний годинник. Ми визначаємо кіблу за допомогою компаса, створення якого стало можливим завдяки відкриттям мусульманських астрономів. Мусульмани винайшли компасну розу, яка вказувала напрям на Північ, Південь, Схід і Захід на карті.

Аллах Всевишній говорить у Священному Корані: «Він - той, хто влаштував для вас зірки, щоб ви знаходили за ними шлях у темряві суші та моря» (6:97).

Це підштовхнуло мусульман до створення більш досконалих інструментів навігації та спостереження. Ці інструменти у свою чергу допомагали мусульманам досліджувати світ. Мусульманські географи залишили після себе багато довідників. У своїй роботі вони керувалися аятом Корану:

«І Ми влаштували на землі (гори), що міцно стоять, аби вона не коливалася з ними. І влаштували там ущелини дорогами, - може, вони підуть правим шляхом! »(21:31)

Ранні мусульмани розуміли, що іслам розглядає всі питання, пов'язані з матерією, у тому числі науку, технології та промисловість, всього лише як дослідження реальності, вивчення того, як можна використовувати ту чи іншу річ, щоб поліпшити якість життя людства. З приєднанням нових земель до Ісламської державі, відбувалася урбанізація, що сприяло новим відкриттям. У аравійській пустелі дуже мало джерел води, що робить велику її частину непридатною для життя. Це виправили мусульманські інженери, які провели зрошувальні канали від річок Тигр і Євфрат. Вони осушили болота навколо Багдада, позбавивши його жителів від малярії. Крім того, мусульманські інженери удосконалили водне колесо і створили підземні канали, що називалися «канати». Завдяки цьому було побудовано міський водопровід з каналізацією, громадськими лазнями, фонтанами, громадськими та приватними туалетами і ванними кімнатами.

Мусульманські мислителі, вчені, інженери та інші фахівці сприяли розвитку всіх галузей знань. Саме на основі їх досліджень почала розвиватися наука на Заході. За своєю суттю наука є універсальним предметом, тому жодна цивілізація не може претендувати на володіння нею. Більш ранні цивілізації залишали після себе наукові знання, які удосконалювалися і доповнювалися наступними цивілізаціями. До приходу ісламу, жителі Близького Сходу не зробили жодного внеску в науку. Але прийнявши релігію Аллаха ті ж самі люди створили такі винаходи, багато з яких ми використовуємо донині. Іслам не був перешкодою для розвитку науки, навпаки, він підштовхував людей займатися нею.

З книги Аднана Хана «Геополітичні міфи» (опубліковано на «ІсламНьюз» )


Посилання на тему:

Єрусалим: вчені та освіта до хрестових походів

Арабський хірург Альбукассіс (аз-Захраві)

Ібн Халдун - спадщина його наукових праць

Крила Ісламу. Історія мусульманської авіації

Мусульманські астрономи

Да Вінчі ісламського світу. Ракети, роботи і «життя у пробірці»...

Арабська середньовічна математика і поезія

Вплив ісламської філософії на західну культуру

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.