Іслам в Україні
Published on Іслам в Україні (https://islam.in.ua)

Головна > Суспільство > Кримськотатарську самсу можна скуштувати тепер у Львові

Кримськотатарську самсу можна скуштувати тепер у Львові

18.04.2015

Кримчани Азат Ашимов і Алі Ісаєв познайомились у Львові і тут організували спільний бізнес. Вони є першими, хто у цьому місті почав випікати кримськотатарську самсу у печах-тандирах. Це — бізнес двох татарських родин, які об’єднала потреба вижити на новому місці.

«Це, що тут пропонують — це не та робота, з якої можна жити. Бо працювати на 2–3 тисячі у місяць і знімати помешкання, яке коштує у середньому 3 тисячі, а ще щось їсти, вдягатися, — це абсолютно нереально. Тим паче, якщо є сім’я, діти маленькі», — пояснив підприємець із Криму Алі Ісаєв.

Взялися татари за те, що добре вміють. Однак справу, якою в Криму нікого не здивуєш, організувати у Львові виявилося непросто.

«Самса — це наша традиційна випічка, яку в Криму всі знають, всі люблять. У нас у кожному місті її печуть і продають, навіть на дорогах можуть стояти печі. А тут її не продавали взагалі, тому ми вирішили спробувати. Та виникла проблема, що у Львові нема майстрів на ті тандири, нема тої глини, яка нам потрібна, щоби зробити ці печі. Тому нам довелося збирати майстрів, поварів серед татар-переселенців по всій Україні. А саму пічку зробили із звичайної цегли», — додав підприємець.

Колись Азат готував самсу для кримських туристів. Зараз із цією популярною кримськотатарською випічкою знайомить львів’ян. Страва хоч і традиційна для східної кухні, але у кожного кухаря свої секрети.

«В основному секрет у начинці, точніше у спеціях, які до неї додають. Тісто я роблю звечора. Дуже важливо сформувати його однаковими гладкими кульками, які потім розкачуються. Тоді начинка не буде витікати», — ділиться секретами кухар Азат Ашимов.

На кухні працюють тільки чоловіки. Самса, кажуть, не терпить жіночих рук. Щоби добре замісити тісто, треба мати силу, а ось начинити випічку — справа майже ювелірна.

«Тісто має бути тоненьким, рівномірним і його треба правильно склеїти, щоби самса добре трималась у тандирі», — зазначив кухар.

Наразі, кажуть кримчани, львів’яни знайомляться з тандирною самсою. Однак поціновувачі вже є. Тож підприємці мають у намірах готувати й іншу татарську випічку.

Джерело: ZAXID.NET

Теги: 
кримські татари
переселенці
мусульмани Криму
кримськотатарська кухня

Книги

  •  історія, культура, контакти. Якубович М.М., Кралюк П.М., Щепанский
    Татари Волині: історія, культура, контакти
  • Українські просвітителі та Іслам. Соломія Вівчар
    Українські просвітителі та Іслам
  • Не заросте травою поле бою. Юнус Кандим
    Не заросте травою поле бою
  • З історії геополітичної боротьби за території Росії, України, Білорусі та Балтії. Теймур Атаєв
    З історії геополітичної боротьби за території Росії, України, Білорусі та Балтії
  • Тадждід, іслях та цивілізаційне оновлення в ісламі. Мохаммад Хашім Камалі
    Тадждід, іслях та цивілізаційне оновлення в ісламі
  • Слуга Бога й людства – спадок шейха Мухаммада аль-Газалі. Бенауда Бенсаїд
    Слуга Бога й людства – спадок шейха Мухаммада аль-Газалі
  •  плацдарм для культурної реформи. Абдул-Хамід Абу Сулейман
    Світогляд Корану: плацдарм для культурної реформи
  • Сучасний підхід до Корану та Сунни. Під ред. Махмуда Аюба
    Сучасний підхід до Корану та Сунни
  •  авторитет Корану й статус Сунни. Таха Джабір аль-Альвані
    Відновлення рівноваги: авторитет Корану й статус Сунни
Всі книги

Лінк на джерело: https://islam.in.ua/ua/suspilstvo/krymskotatarsku-samsu-mozhna-skushtuvaty-teper-u-lvovi