Кримськотатарську самсу можна скуштувати тепер у Львові

18.04.2015
Оцініть статтю: 
(328 оцінки)
editor
Зображення користувача editor.

Кримчани Азат Ашимов і Алі Ісаєв познайомились у Львові і тут організували спільний бізнес. Вони є першими, хто у цьому місті почав випікати кримськотатарську самсу у печах-тандирах. Це  бізнес двох татарських родин, які обєднала потреба вижити на новому місці.

«Це, що тут пропонують  це не та робота, з якої можна жити. Бо працювати на 23 тисячі у місяць і знімати помешкання, яке коштує у середньому 3 тисячі, а ще щось їсти, вдягатися,  це абсолютно нереально. Тим паче, якщо є сімя, діти маленькі»,  пояснив підприємець із Криму Алі Ісаєв.

Взялися татари за те, що добре вміють. Однак справу, якою в Криму нікого не здивуєш, організувати у Львові виявилося непросто.

«Самса  це наша традиційна випічка, яку в Криму всі знають, всі люблять. У нас у кожному місті її печуть і продають, навіть на дорогах можуть стояти печі. А тут її не продавали взагалі, тому ми вирішили спробувати. Та виникла проблема, що у Львові нема майстрів на ті тандири, нема тої глини, яка нам потрібна, щоби зробити ці печі. Тому нам довелося збирати майстрів, поварів серед татар-переселенців по всій Україні. А саму пічку зробили із звичайної цегли»,  додав підприємець.

Колись Азат готував самсу для кримських туристів. Зараз із цією популярною кримськотатарською випічкою знайомить львівян. Страва хоч і традиційна для східної кухні, але у кожного кухаря свої секрети.

«В основному секрет у начинці, точніше у спеціях, які до неї додають. Тісто я роблю звечора. Дуже важливо сформувати його однаковими гладкими кульками, які потім розкачуються. Тоді начинка не буде витікати»,  ділиться секретами кухар Азат Ашимов.

На кухні працюють тільки чоловіки. Самса, кажуть, не терпить жіночих рук. Щоби добре замісити тісто, треба мати силу, а ось начинити випічку  справа майже ювелірна.

«Тісто має бути тоненьким, рівномірним і його треба правильно склеїти, щоби самса добре трималась у тандирі»,  зазначив кухар.

Наразі, кажуть кримчани, львівяни знайомляться з тандирною самсою. Однак поціновувачі вже є. Тож підприємці мають у намірах готувати й іншу татарську випічку.

Джерело: ZAXID.NET

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.