Цілі шаріату (Макасід аш-шаріа)

Цілі шаріату (Макасід аш-шаріа)

Джасер Ауда

Сучасний мусульманський мислитель Джасер Ауда у своїй книзі критично розглядає особливості теорії цілей ісламського права (макасід аш-шаріа). Він аналізує не тільки класичні інтерпретації та класифікації цієї теорії, але також її розвиток у наш час. На думку Дж. Ауди ця теорія містить у собі філософські підвалини ісламського права. На його думку, теорія цілей шаріату сприяє подоланню історичних суперечок між ісламськими школами права, особливо політичного штибу, а також примиренню та мирному співіснуванню між представниками різних ісламських течій. Окрім того, Дж. Ауда вважає, що реалізація цілей ісламського права має бути основною метою фетв, що їх видають муфтії чи то законознавці. Таким чином, легітимність правових норм має залежати від того, наскільки вони реалізовують високі цілі шаріату.

Працю відомого мусульманського законознавця-реформатора супроводжує дослідження Кямала Гасимова, у якому розглядається історія розвитку теорії цілей шаріату, а також особливості правової теорії Дж. Ауди.

Ця книга буде цікавою не лише мусульманським законознавцям чи спеціалістам у галузі ісламського права, але також усім тим, хто цікавиться сучасною мусульманською правовою думкою та прагне дізнатися, що говорять середньовічні та сучасні ісламські вчені про цілі ісламського права.