Виставка винаходів ісламського світу захопила Каліфорнію

1
Виставка «1001 відкриття» удостоїлася премії «Краща пересувна експозиція» року
17.08.2011
Оцініть статтю: 
(275 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

Відкриваючи для себе невідому частину історії людства, каліфорнійські студенти стали частими відвідувачами виставки «1001 винахід», що розповідає про внесок ісламських вчених «золотого віку» ісламської цивілізації у світову науку.

«Ми розповідаємо нашій численній аудиторії, що коріння сучасної науки глибоко проникають у різні культури», - каже представник виставкового центру, де демонструється виставка, Дайана Перлов (Diane Perlov).

Тут представлено моделі винаходів видатних вчених ісламського світу, що жили на території від Іспанії до Китаю, коли ісламська цивілізація, що виникла у 7 столітті, переживала період свого найвищого підйому, а в Європі панувало «похмуре середньовіччя».

«Величезний пробіл»

Ісламська цивілізація існувала тисячу років, а її вчені зробили найважливіші відкриття в природничих науках, медицині, математиці, астрономії, що заклали фундамент подальшого розвитку цих наук у європейських країнах в епоху Відродження.

«Це величезний пробіл як у британській, так і в американській освіті», - говорить педагог Моріс Колс (Maurice Coles). Тепер він працює над впровадженням у шкільну та вузівську програму матеріалів, почерпнутих з виставки.

«Чомусь нас усіх вчили так, начебто в період між стародавнім Єгиптом і Ренесансом нічого не відбувалося».

На початку 13 століття мусульманський учений Аль-Джазарі написав книгу про принципи створення різних механічних пристроїв. У своїх конструкціях він вперше застосував колінчастий вал, той самий, який тепер використовують у двигунах внутрішнього згоряння. Крім того, він розробив моделі клапанного насоса, різних водопідйомних машин, водяних годинників, музичних автоматів. Певної популярності набув його «годинник зі слоном», що став зразком перших водяних годинників, які нам відомі.

Виставка також проливає світло на розвиток сучасної системи вищої освіти, основи якої були закладені саме в епоху розквіту ісламської цивілізації в середині 800-х років, коли Фатіма аль-Фіхрі створила перший в світі університет у Марокко.

Структура виставки

Для початку відвідувачам виставки демонструють 13-хвилинний фільм, який оглядово знайомить із матеріалом експозиції.

Сім окремих залів представляють сім тем виставки. Експонати розділені на такі розділи: дім, школа, лікарня, ринок, місто, світ, всесвіт.

«Я в захваті від залу, який розповідає про медицину. Неймовірно, що багато медичних інструментів, придуманих аль-Захраві, використовуються і донині», - говорить Дайана Перлов.

Визнання

За минулий рік експозиція побувала в Туреччині та Європі, де її відвідали понад мільйон чоловік.

Досягнувши берегів Америки, виставка спочатку працювала в Нью-Йорку, а нещодавно перебралася до Каліфорнійського наукового центру в Лос-Анджелесі.

Під час щорічного вручення нагород кращим музеям в Лондоні кілька місяців тому виставка «1001 відкриття» удостоїлася премії «Краща пересувна експозиція» року.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Виставка у Лондоні демонструє внесок мусульманських учених у розвиток західної цивілізації

Хілларі Клінтон представила «1001 відкриття» ісламської цивілізації в Каліфорнії

«Золота ера арабської науки» представлена на виставці в Катарі

Виставка ісламської наукової спадщини відкрилася в Туреччині

Досягнення мусульманської наукової думки вперше представлені у Лондонському музеї

Бі-Бі-Сі зняла телесеріал про «золоту добу» ісламської культури

Наукові скарби ісламу стануть відомі канадцям

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.