Мустафа Муртазаєв: Любити Бога, робити добро, говорити чесно – це мій моральний принцип

Мустафа Муртазаєв: Любити Бога, робити добро, говорити чесно – це мій моральний принцип
11.06.2014
Оцініть статтю: 
(140 оцінки)
oleg
Зображення користувача oleg.

Кожній людині Господь дає випробування і від того, як вона їх перенесе, залежить її доля. Перед відвідуванням виставки художника Мустафи Муртазаєва в Ісламському культурному центрі Сімферополя, я очікувала побачити слабку і закриту людину. Однак я сильно помилялася і зрозуміла це з перших хвилин знайомства. Так розпорядилася доля, що Мустафа народився без кистей рук. Але, можливо, саме ця обставина змусила шукати себе, і з ранньої юності Мустафа став висловлювати свої почуття й емоції на полотні.

Енергійна, сильна духом, добра і промениста молода людина, незважаючи на фізичний недолік, через свою творчість несе в цей світ добро, красу, в кожну свою роботу вкладаючи певний посил – берегти мир, творити добро.


«Моїм батькам було дуже важко поставити мене на ноги. Я не ходив до 9 років. Мій батько возив мене в Курган на лікування. Я ріс з переконанням, що кожен чоловік повинен бути сильним. Прагнення жити гідно дало мені іскорку. Не люблю, коли мене жаліють, – говорить Мустафа. – Одного разу на ринку зі мною стався такий випадок: підійшов один чоловік і запропонував, щоб я повісив на себе табличку і жебракував. У відповідь я просто відштовхнув його».


Будучи дитиною, Мустафа мріяв стати співаком і 6 років навчався в музичній школі. Однак його все ж вабила кисть, мольберт, він знову і знову брав олівець і робив начерки. Будь-який шматок паперу використовував для малювання. Зрештою Мустафа вступив у художнє училище в Сімферополі. Потім продовжив навчання в художній академії в с. Кольчугіно. Торік Мустафа закінчив Національну академію архітектури та живопису.


Сьогодні у художника багато друзів, які його підтримують і надихають до творчості. «Я радий, що обрав саме цей шлях, тому що людина повинна залишати після себе прекрасне. Багато хто думає, що художник повинен бути багатим, але я так не вважаю, – розповідає Мустафа. – Мене оточують хороші і добрі люди, яким я безмірно вдячний. Коли я почав писати картини, то зрозумів, що це набагато важче, ніж копати город чи займатися спортом».


Мрія художника


Сучасному художнику досить складно заробити навіть на фарби. На щастя, багато людей не залишаються байдужими і допомагають Мустафі в прагненні писати.


«Всі останні події в Україні змусили мене задуматися над тим, що таке життя, і що в будь-який момент воно може обірватися. Я - за мир всіх народів, всіх національностей і всіх конфесій. Я молюся, щоб на землі запанували мир і добро. Звичайно, не все буває завжди гладко, а я зміни і катаклізми відчуваю особливо гостро», – говорить художник.


Художник упевнений, що за все, що людина робить в цьому житті, вона відповість у майбутньому. «У житті дуже багато незрозумілого і нерозкритого. Я вірю, що в майбутньому все погане закінчиться, люди будуть жити краще. Мій моральний принцип - це любити Аллага, робити добро, говорити чесно, вміти промовчати. Дасть Аллаг, і в один день я зможу продавати свої картини і допомагати людям».


Мустафа дуже любить дітей і мріє про своїх. Хоче виховати їх чесними, працьовитими і здатними приносити користь людям. Художник вірить, що в цьому світі може перемогти тільки добро, а випробування, які Аллаг дає людству, роблять його сильнішим. «Вивчаючи навколишній світ, я розумію, що зробив ще дуже мало. Кожна людина повинна робити намаз, тримати піст у місяць Рамадан. – Каже художник. – Ми часто забуваємо про ці важливі речі».


«Кожній людині в цьому житті дається право вибрати шлях: темний або світлий і після того як людина піде з цього світу, вона відповість за свої справи і вчинки», – підводить підсумок Мустафа Муртазаєв. Він щиро вірить в людей, в добро і вважає, що людина повинна завжди дякувати Всевишнього Аллага за подароване йому життя.


Ельзара Юнусова

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.