Шестикінечна зірка – ісламський символ?

Шестикінечна зірка – ісламський символ?
12.04.2007
Оцініть статтю: 
(68 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Строго кажучи, однозначно відносити шестикінечну зірку до пророка Давиду (араб. Дауд, мир йому) не зовсім вірно. Фактично це нічим не підтверджено. Зірки Давида немає на старовинних іудейських молельних будинках в Єгипті. На синагогах вони стали з\'являтися тільки в 20 столітті, відразу після оформлення світового сіоністського руху.

В той же час шестикінечна зірка вже багато років використовується в ісламському мистецтві. Зокрема в Єгипті, Марокко і Лівані можна знайти її, вплетену в рядки з Священного Корану. Чотирикінечні, шестикінечні і восьмикінечні зірки з\'явилися в Єгипті в період правління мамлюків. Вони використовувалися в архітектурі, орнаменті і т.д. На підтвердження цього факту, можна привести аят з Корану який був написаний на найстарішій мечеті в Єгипті, мечеті Ахмеда бін Тулуна. Дана мечеть була побудована в 265 році за Хиджрою (кінець 9 ст. за григоріанським літочисленням).

Також існує й інший аргумент. В даний час в Каїрському ісламському музеї знаходиться мінбар мечеті Саліх, зроблений відомим діячем культури, еміром Бактемером аль-Хукидаром. Мінбар був виготовлений в 699 році за ісламським літочисленням (перша пол. 14 ст. за григоріанським календарем).

Також в музеї зберігається дерев\'яний брусок, вирізаний одним із ремісників за часів правління Фатимідів у Єгипті. На ньому також намальована шестикінечна зірка. Проте, можна визнати, що найкрасивіша шестикінечна зірка знаходиться на скляній стіні мечеті «Аль-Рефаї» в центрі Каїра.

В зв\'язку з цим Махмуд Алі, керівник Відділу ісламської культури в Міністерстві культури Єгипту, відзначає, що «Шестикінечна зірка є елементом ісламської архітектури. Сіоністський рух же взяв її собі, оскільки вона виглядає дуже схожою на єврейський символ. Проте вони помиляються».

На фото:

– каліграфія на стінах мечеті Ахмеда бін Тулуна (вгорі);

– каліграфія на стіні мечеті «Аль-рефаї» (у центрі);

– каліграфія на стіні мечеті «Аль-рефаї» (внизу).

За матеріалами Іслам.Ру

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.