Чому багато українців підтримують Ізраїль?

Чому багато українців підтримують Ізраїль?
20.11.2023
Оцените статью: 
(448 оцінки)
О. Степанченко
Зображення користувача О. Степанченко.

На тлі масових виступів у країнах Заходу на підтримку палестинського народу вирізняється позиція значної частини українців, що симпатизують Ізраїлю та підтримують його агресію на Близькому Сході. Щоб зрозуміти причини такого ставлення, слід заглибитися в недавню історію.

Пропагандистська машина СРСР свого часу активно нав’язувала своє бачення арабсько-ізраїльського конфлікту. Радянські ЗМІ в унісон твердили про «мужню боротьбу палестинського народу проти американського імперіалізму та ізраїльської воєнщини». А ще Радянський Союз надавав палестинським організаціям лівого спрямування солідну військову та фінансову допомогу.

Після краху СРСР неприйняття радянської пропаганди поширилося й палестинське питання. Таким чином чимало українців почали сприймати боротьбу арабів винятково як результат радянського впливу, а Ізраїль — як символ «вільної та демократичної держави, оточеної злими ворогами». Над створенням цього образу активно попрацювали ізраїльські російськомовні ЗМІ, багато років індексовані, зокрема, на порталі новин Ukr.net, де вони мають можливість впливати на громадську думку в Україні. Також за останні два десятиліття українські видавництва випустили безліч творів лідерів сіонізму — Володимира Жаботинського, Голди Меїр тощо, — що фактично з позицій ізраїльської пропаганди повідають про створення єврейської держави, водночас спотворюють або замовчують суть так званої палестинської проблеми.

На жаль, навіть нинішня, не перша гостра фаза ізраїльсько-палестинської війни ніяк не вплинула на українські настрої в цьому конфлікті. Переважна більшість телекомпаній, інтернет-видань і телеграм-каналів України транслюють ізраїльську пропаганду, навіть не намагаючись її осмислити.

Для зміни ситуації треба, щоб впливові ісламські країни приділили найсерйознішу увагу протидії сіоністському впливу, надаючи підтримку незалежним ЗМІ та незаангажованим журналістам України. Такий підхід дозволить не тільки змінити ставлення українців до війни на Близькому Сході, а й поліпшити відносини України з арабським світом.

 

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.