Як немусульманину пригостити мусульманина і не образити його

Саід Ісмагілов на кухні
Плов
Люля-кебаб
Хумус
07.04.2016
Оцініть статтю: 
(484 оцінки)
editor
Зображення користувача editor.

Тож як немусульманину не припуститися помилки в меню, запросивши до святкового столу послідовника Ісламу?

У поліетнічній і мультикультурній Україні пліч-о-пліч живуть люди різних світоглядних переконань, віросповідань. Вони спілкуються, дружать, запрошують одне одного на гостини, тому дуже важливо, аби господарі не образили гостя, запропонувавши йому частування з неприйнятних з точки зору його релігії продуктів або приготованих не за правилами.

Особливостям мусульманської кулінарії присвячено матеріал Наталії Кисіль, оприлюднений на сайті Релігійно-інформаційної служби України (РІСУ), в якому журналіст намагається розібратись, у чому ж полягають специфічні особливості мусульманської кухні, з чого складається щоденний стіл послідовників Ісламу, чим ця кулінарія відрізняється від християнської та української зокрема, а також що з «їхнього» прижилось у «нас».

Що можна, а що — ні

Про основні принципи мусульманської кухні Наталія Кисіль звернулася за коментарем до муфтія ДУМУ «Умма» шейха Саіда Ісмагілова:

— Єдиного розуміння, що таке мусульманська кухня, не існує, — так почав своє пояснення Саід Ісмагілов, втім одразу й чітко окреслив специфічність. — Гастрономічні традиції у різних народів, що сповідують Іслам, різні. Об’єднує їх такі поняття як «халяль» і «харам». Перше — дозволені речі і дії. Друге — заборонені.

Отже, якщо певна кухня називає себе мусульманською, в ній не повинно бути алкоголю, свинини, крові, тварин, що самі померли чи були розтерзані іншими, змій, жаб, комах, тварин, принесених в жертву якимось ідолам.

Мусульманам не можна вживати ані краплі алкоголю, навіть для привнесення смакової нотки до солодощів та десертів. Алкоголь — це те, що п’янить та одурманює. Таку саму чи схожу дію на людський організм можуть мати також деякі гриби та ягоди, а тому їх теж вживати чи додавати до страв не можна.

Велике значення в мусульманській кухні має поміркованість. Небагато страв на один раз. Невеликі порції. І все це при тому, що загалом мусульманська кухня вважається однією з найсмачніших у світі.

Чим же вона така особлива і так приваблює гурманів? І, до речі, що все-таки можна їсти?

Як пояснив кореспондентові РІСУ Саід Ісмагілов, мусульмани вживають м’ясо лише травоїдних тварин та птахів. Халяльною їжею може бути м’ясо тварин, вигодуваних тільки натуральним кормом та заколотих ритуально із возвеличенням Аллага. Рибу можна, однак земноводних — ні!

Щоденний стіл мусульман увібрав у себе елементи арабської, перської, грецької та африканської кулінарій. Основними інгредієнтами дуже багатьох страв є баранина та рис. А також прянощі.

Мусульманська кухня в Україні

В Україні серед мусульман та поціновувачів їхньої кухні найбільш популярними нині є кримськотатарська, татарська та арабська кухня, кухня Близького Сходу.

Кримськотатарська (подібна до турецької). Це плов і різноманітні його види, шурпа, чебуреки та долма (голубці у виноградному листі). На свята кримські татари готували татараш — пельмені з начинкою з м’яса (і не лише), що подавались з бульйоном.

Татарська Це автентична кухня мусульман, що мешкають в центральній частині Росії. Усі страви у них — із продуктів, що містять борошно. Якщо суп, то з тістом, якщо солодке, то у тісті (випічка). Також різного наповнення пироги, в начинку до яких кладуть ягоди, родзинки, рис, рибу тощо.

Арабська кухня Близького Сходу (сирійсько-ліванська). Дуже близька до середземноморської. Оливки, оливкова олія, трави, зелень, свіжі овочі. Особливе місце відводиться кисломолочним продуктам, зокрема сиру, що нагадує бринзу. Яскравими представниками арабської кухні є також шаурма, люля-кебаб, бабагануш, хумус. Із солодощів — пахлава, фініки в різних стравах (або просто з медом, шоколадом та вершковим маслом). Першими стравами є супи, які готуються в особливий спосіб: спершу великий шмат м’яса обсмажується і тільки потім заливається холодною водою для варіння. Серед других страв — смажене або печене м’ясо, різних видів плови. Перед основною стравою подають різні закуски на великому блюді, розділеному перегородками на секції.

Рецепти від шейха Саіда Ісмагілова

Плов

Складники: 0,5 кг баранини, 0,5 кг рису басматі, 150 г олії, 2 цибулини, 3–4 моркви, 3–4 зубчики часнику, сіль, перець.

Спосіб приготування: Баранину ріжемо на середні шматки, миємо, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Як тільки з’являтиметься пінка, знімаємо її, солимо, зменшуємо трохи вогонь і варимо до готовності. Моркву ріжемо соломкою. Цибулю ріжемо півкільцями (або як вам зручно). Підсмажуємо овочі, додаємо м’ясо і смажимо все разом. Тепер час зайнятись рисом. Миємо його доти, поки вода не стане прозорою. Як тільки м’ясо з цибулею і морквою будуть готові, накладаємо зверху рис і акуратно розправляємо його, солимо, перчимо і втикаємо 3–4 зубчики часнику. І усе це заливаємо водою. Воду і рис беремо у пропорції один до одного. Накриваємо кришкою і ставимо на вогонь. Як зникне вода зверху, зменшуємо газ та акуратно перемішуємо.

Люля-кебаб

Складники: 0,5 кг м’яса баранини, 15 г курдючного жиру, 1 цибуля, пучок зеленої цибулі, петрушка, ваші улюблені спеції до м’яса.

Спосіб приготування: м’ясо ретельно перемелюємо разом з цибулею та жиром. Додаємо сіль і вимішуємо, доки маса не стане в’язкою. Формуємо щось схоже на сардельки, нанизуємо на шпажки і смажимо над розпеченим вугіллям до готовності, періодично перевертаючи. Готовий люля-кебаб загортають у лаваш і посипають зеленню.

Хумус

Хумусом називають турецький горох нут, з якого, власне, і роблять цей неймовірно популярний і надзвичайно смачний соус. Хумус подають з теплою пітою, сирою цибулею і вареним яйцем. Це не найлегша для шлунку страва, але чомусь її надзвичайно полюбляють і не лише мусульмани.

Існує дуже багато рецептів хумусу. Візьмемо один з них: «Хумус із запеченим часником та петрушкою»

Складники: 500 г нуту консервованого, 1 головка часнику, 2 ст. ложки лимонного соку, 1 ст. ложка соєвого соусу, 1 ст. ложка тахіні, 2 ст. ложки води, 2 ст. ложки рубленої петрушки, сіль, паприка.

Спосіб приготування: Розігріваємо духовку до 220 градусів. Чистимо часник, складаємо у фольгу і кладемо пектися на 40–45 хв. Коли часник охолоне, збиваємо у блендері нут, часник, лимонний сік, соєвий соус, тахіні і воду. Перекладаємо до тарілки, додаємо петрушку і паприку. Смачного!

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.