Які події на 25 Book Forum треба відвідати обов’язково?

Які події на 25 Book Forum треба відвідати обов’язково?
Які події на 25 Book Forum треба відвідати обов’язково?
Які події на 25 Book Forum треба відвідати обов’язково?
Які події на 25 Book Forum треба відвідати обов’язково?
Які події на 25 Book Forum треба відвідати обов’язково?
Які події на 25 Book Forum треба відвідати обов’язково?

Програма 25 Міжнародного форуму видавців, що працюватиме у Львові з 19 вересня, передбачає 910 подій, 14 тематичних кластерів, 13 спецпроектів. У заході, що відбуватиметься в Палаці Мистецтв (вул. Коперника, 17) та ще в півсотні локацій, візьмуть участь 1010 учасників з усіх областей України, 70 іноземних авторів з 25 країн світу. 250 видавництв презентуватимуть кілька тисяч нових книжок. Уперше за 24 роки змінено й назву головної книжкової премії форуму: «Найкраща книга Форуму видавців» відтепер називається «BookForum Best Book Award».

Усі п’ять днів учасників і гостей форуму чекає багато цікавого, зокрема заходи, дотичні до теми Ісламу: презентації наукової, популярної та художньої літератури, зустрічі з авторами, лекції, круглі столи та конференції.

19 вересня «Феміністична майстерня» запрошує на презентацію «Жінки, Близький Схід та фемінізм: теоретичні ситуації та повсякденна практика жіночого існування в мусульманських країнах (Близький Схід та Магріб)» — вона відбудеться о 13:00 і триватиме близько 45 хвилин (пл. Ринок, 42, вхід знадвору).

Нагадаємо, «Феміністична майстерня» як громадська ініціатива виникла в червні 2014 року, як неприбуткова громадська організація (НГО) зареєстрована в березні 2016 року. Залучаючи жінок різного віку, з різним досвідом, «Феміністична майстерня» створює середовище взаємної підтримки та солідарності. Активістки вірять, що фемінізм здатний змінити світ, звільнивши суспільство від збройних конфліктів і конкуренції для побудови соціуму, де заохочуються співпраця та самовираження.

Цього ж дня о 16:00 в «Домі Франка» — Львівському літературно-меморіальному музеї Івана Франка (вул.І.Франка, 150–152) кандидат філологічних наук Соломія Вівчар презентуватиме свою книгу — результат літературознавчої розвідки про мусульманські мотиви у творчості українських класиків: Пантелеймона Куліша, Тараса Шевченка, Івана Франка, Агатангела Кримського, Михайла Коцюбинського, Лесі Українки, а також у сучасних творах, зокрема «Людоловах» Зінаїди Тулуб і «Мальвах» Романа Іваничука. Книга має назву «Українські просвітителі та іслам».

20 вересня об 11:00 у Дзеркальній залі Палацу Потоцьких (вул. Коперника, 15) відбудеться презентація «З вершин і низин тюркського світу: Магтимґули Пираги (Махтумкулі Фарагі) та Чингіз Айтматов» з участю представників Посольства Киргизької республіки в Україні. Книгу київського видавництва «АВІАЗ» презентуватимуть Ольга Хамедова — літературознавець, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури й компаративістики Інституту філології Київського університету ім. Б. Грінченка, Микола Васьків — літературознавець, педагог, доктор філологічних наук, професор Київського університету ім. Б. Грінченка.

20 вересня о 14:00 у дворику Львівського інституту банківської справи (вул. Коперника, 14) Холуд Шараф — сирійська поетеса, художній критик і соціальна активістка — за допомогою перекладача, поета й літературознавця Остапа Сливинського знайомитиме аудиторію зі своєю творчістю та історією свого життя в публічному інтерв’ю «Історії іншості: Холуд Шараф». Цей захід треба відвідати обов’язково, адже його гостя — дуже цікава особистість: Холуд Шараф працювала медиком у лікарні жіночої колонії в Аль-Сувейді, була свідком тортур в’язнів і через це зазнала погроз і шантажу. Після початку війни навчала сирійських дітей англійської, працювала в осередку психологічної допомоги; зазнавала постійного суспільного тиску як розлучена жінка. Нині живе й працює в Кракові за стипендійною програмою для письменників в екзилі ICORN.

Гості й учасники форуму зможуть відвідати ще один захід з Холуд Шараф: уже наступного дня, 21 вересня о 15:30, у Львівському академічному театрі ім. Леся Курбаса (вул. Курбаса, 3) в рамках проекту «Голоси Свободи» відбудеться публічне читання. Захід організує «Львів — місто літератури ЮНЕСКО».

20 вересня, треба встигнути до Львівського літературно-меморіального музею Івана Франка (вул. І. Франка, 150–152) на 17:00 — там відбудеться зустріч з відомим азербайджанським публіцистом, істориком-релігієзнавцем, експертом Видавничого дому «Медина» Теймуром Атаєвим. Він презентуватиме дві свої книги (рос. мовою. — Ред.): «Ислам в Украине: прошлое, настоящее, будущее» та «Из истории геополитической борьбы за территории России, Украины, Беларуси и Балтии», виданих з участю ГС «Всеукраїнська асоціація «Альраід».

У п’ятницю, 21 вересня, о 12:00 в невимушеній атмосфері кав’ярні-книгарні «Львівська копальня кави» (пл. Ринок, 10, палац Любомирських), де крім унікальних сортів кави та оригінальних смаколиків, «на десерт» пропонують справжню українську літературу, відбудеться міжрелігійна зустріч, що її першими покинуть учасники-мусульмани. Вони поспішатимуть на джума-намаз до Ісламського культурного центру ім. Мухаммада Асада (вул. Авраама Лінкольна, 29а), що розпочнеться о 14:30.

Після цього варто знов відвідати Львівський літературно-меморіальний музей Івана Франка (вул. І. Франка 150–152) — о 17:00 21 вересня. Тут презентуватимуть переклад українською книги «Шлях до Мекки» Мухаммада Асада — видатного мусульманського діяча, що народився й виріс у Львові. Мухаммад Асад (Леопольд Вайс) зробив величезний внесок у розвиток Ісламу в цілому світі. Мухаммада Асада пам’ятають як журналіста і як ісламського мислителя, і як дипломата — представника Пакистану в ООН на початку 1950-х, і як автора одного з найвідоміших перекладів Корану англійською мовою.

21 вересня о 15:00 видавництво «Навчальна книга — Богдан» презентуватиме один із шедеврів східної літератури. У серії «Скарби Сходу» вийшло вже понад 15 книг, а спеціально до Форуму видана «Шах-наме. Книга 2». Захід відбудеться в Арт-центрі «Дзиґа» (вул.Вірменська, 35) — легендарному осередку сучасного мистецтва, що 25 років живить культуру Львова. У презентації візьмуть участь доктор філологічних наук, літературознавець, критик, поет і перекладач Микола Ільницький, Наталія Гамада — старший інспектор відділу докторантури та аспірантури національного університету «Львівська політехніка», Надія Вишневська — перекладач з перської. Модеруватиме Юрій Вітяк — координатор літературної студії «Сім Герц».

22 вересня о 12:00 в Науковій бібліотеці ЛНУ ім. Івана Франка (вул. Драгоманова, 5) відбудеться презентація книги, присвяченої віровченню Ісламу та історії мусульман, зокрема татар, на українських землях. Колективне дослідження «Татари на Волині: історія, культура, контакти» (Вінниця, 2018) поповнило серію «Бібліотека ісламознавства». Серед авторів — відомий український сходознавець, голова Центру ісламознавчих досліджень Національного університету «Острозька академія», автор першого повного перекладу Корану українською мовою Михайло Якубович, а також Віталій Щепанський — кандидат історичних наук, старший викладач кафедри релігієзнавства та теології Нацуніверситету «Острозька академія», Петро Кралюк — український філософ, письменник і публіцист, доктор філософських наук, професор, голова наукової ради «Острозької академії».

22 вересня о 17:00 у Львівському академічному театрі ляльок (пл.Данила Галицького, 1) у проекті «Голоси свободи» відбудуться читання за участі кримськотатарської поетеси Сеяре Усейнової. Захід проводиться за сприяння Офісу «Львів — місто літератури ЮНЕСКО», спецпрограму присвячено свободі в усіх її виявах: свобода слова, волі, думки.

Співорганізатори Книжкового форуму — Український інститут книги, Львівська міська рада, Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація, Українська асоціація видавців і книгорозповсюджувачів, Українська бібліотечна асоціація.

Під час 25 Book Forum відбудеться Національний книжковий ярмарок, вручення премії «BookForum Best Book Award» (до 2018 р. — «Найкраща книга Форуму видавців». — Ред.), Фестиваль дитячого читання «Книгоманія», Міжнародний літературний фестиваль, Ніч поезії і музики, Всеукраїнський бібліотечний форум, Добродійна акція «Третій вік: задоволення від читання».

Спеціально до ювілейного форуму у Львові курсують #читайтрамваї. Метою цієї рекламної кампанії стала популяризація читання: у кожному трамваї розклеєні спеціальні наліпки з кодами — за ними пасажири можуть знайти цікаві історії від учасників форуму та провести свій час у дорозі з користю.

Уперше в рамках 25 Book Forum запущено флешмоб #5Books з метою популяризації читання серед українців: відомі політики, музиканти, автори, перекладачі та звичайні люди радять 5 книжок, що, на їхню думку, варто прочитати цього року кожному.

Тематичні кластери: Територія свободи, Освіта, Креативні індустрії, Урбаністика, Бізнес, Економіка, Non-fiction, Українська візуальна книга, Жінка в темі, Історія, Наука і технології, Мови та переклад, Філософія, Здоров’я, Політика, Війна.

Спецпроекти: Ринок свободи, Стиль життя, Ніч поезії та музики, Історії Іншості, Програма для культурних менеджерів, Спецпроект журналу «ШО», Фантастика, Третій вік задоволення від читання, Український бібліотечний форум, Голоси свободи, Діти, Українсько-єврейська зустріч, Професійні заходи для представників видавничої галузі.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.